Democratie si Justitie

Democrația românească este tânără și încă fragilă. Principala problemă cu care se confruntă țara noastră rămâne corupția generalizată. Consecințele acestui fenomen sunt greu de estimat, dar ușor de intuit: de la deficiențe majore în cheltuirea fondurilor publice la consolidarea unui mental colectiv în care sunt valorizate șmecheria și iresponsabilitatea. Dacă am lua principalele domenii de dezvoltare ale țării noastre — justiția, infrastructura, educația, sistemul de sănătate, agricultura și industria, energia, securitatea națională — și le-am raporta la corupție, am observa fără îndoială că aceasta este este numitorul comun al marilor piedici în calea progresului României.

Corupția rămâne însă un fenomen greu de combătut în condițiile unei democrații cu deficiențe structurale. Cadre teoretice consacrate vorbesc de o serie de componente esențiale ale unui sistem democratic de bună calitate, precum: (1) procesele electorale; (2) societatea civilă; (3) presă independentă; (4) sistem judiciar; (5) luptă anti-corupție. Grupul DEJ va lua în discuție principalele probleme ale României pe aceste aspecte, conturând posibile soluții pe termen lung și foarte lung pentru consolidarea democrației românești spre un sistem care garantează drepturile și libertățile tuturor cetățenilor României, indiferent de etnie, apartenență religioasă, orientare sexuală etc.

Agenda

Structură 12 august 12:00-13:00- Introduceri și Prezentări
15:00-18:00- Discuții (I- Focalizarea pe probleme)
13 august 9:00-11:00-  Discuții (II- Focalizarea pe soluții)
15:00-19:00- Imaginarea unui Program Schematic de Dezvoltare a României pe DEJ
14 august 9:00-12:00- Concluzii (Program DEJ)
Conținut Tema generală Democrație și Justiție în România lui 2011. Probleme și Soluții pe termen lung
Domenii de discuții 1. Procesul electoral
2. Societatea civilă
3. Mass media
4. Guvernare (locală și națională)
5. Partide Politice
6. Sistemul de Justiție
7. Alte teme de interes
Prezentări/Intervenții Fiecare dintre acestea va urmări aceeași structură:a. alegerea 1-2 probleme principale din unul din domeniile de mai susb. argumentarea alegerii problemelorc. propunerea unor soluții (realiste) pe termen lungd. estimarea (bazată pe experiența personală) a fezabilității lor
Discuții Acestea vor fi purtate (pe cât posibil) în jurul prezentărilor/intervențiilor pentru a menține coerența evenimentului și pentru a ajunge la un rezultat al dezbaterilor.
Concluzii. Program de dezvoltare pe DEJ (2030) Un document succint cu următoarea structură:Probleme majore identificate de GESoluții majore propuse de GE pe termen lungMăsuri generale alese de GE pe termen mediu și lung

Moderatori

 • Victor Alistar este avocat în cadrul Baroului București, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (http://snspa.ro/) și activist anticorupție. Licențiat în Administrație Publică (1999) și in Drept (2002), Victor și-a consolidat parcursul universitar printr-un un program de master și un program doctoral în Științe Administrative (finalizate în 2004, respectiv în 2009). Și-a început cariera în jurnalism (1995) și, ulterior, a condus biroul de relații publice din cadrul Primăriei București și a fost purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (http://www.anfp.gov.ro/ ). Din 2003, Victor activează în cadrul rețelei globale Transparency International (www.transparency.org ) și, în acest moment, deține funcția de Director Executiv al Transparency International România (www.transparency.org.ro ).  Printre politicile naționale pe care le-a promovat cu succes se numără legea privind protecția avertizorilor în interes public (2004), legea de înființare a Agenției Naționale de Integritate (http://www.integritate.eu/ ) (2007) și politica publică în materie de prevenire și sancționare a spălării banilor pentru persoanele expuse politic, elaborată în cadrul unui proiect de asistență tehnică pentru Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor  (http://www.onpcsb.ro/) (2008).  Victor este și consultant, expert și lider de echipă în diverse proiecte derulate în România și în străinătate.

 • Cristian Ghinea este Director al Centrului Român de Politici Europene. După opt ani de experienţă în media românească, între 2007 şi 2008 Cristian Ghinea a studiat guvernare europeană la London School of Economics. În trecut, a fost implicat într-o serie de proiecte civice cu organizaţii precum Societatea Academică Română, Centrul pentru Jurnalism Independent, APADOR – CH şi Freedom House. Este autorul capitolelor despre România din prestigioase rapoarte internaţionale ca „Media Sustainability Index” şi „Nations in Transit”.

 • Dupa o adolescenta petrecuta in Romania, studii in Elvetia, Franta si Statele Unite, si o viata profesionala care o poarta de la Paris la New York, Sandra Pralong se intoarce la Bucuresti in 1990 pentru a pune bazele Fundatiei Soros si a permite astfel romanilor sa beneficieze de bursele si programele fundatiei. Urmeaza apoi 2 ani ca si Consilier la Cotroceni sub mandatul Presedintelui Constantinescu, o cariera in sistemul Natiunilor Unite si lansarea unei fundatii care calauzeste tinerii romani spre etica si civilitate. La 20 de ani de la intoarcere, Sandra Pralong coordonaza volumul “De ce m-am intors in Romania” pentru a permite unor personalitati sa-si astearna in scris motivele revenirii si impresiile despre “acasa”.

 • Codru Vrabie  este trainer, consultant și facilitator în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice din România. Codru este co-autor a peste 20 de rapoarte de monitorizare / evaluare, articole și manuale pentru administrația publică și cetățeni; de ase
 • menea, a contribuit la redactarea mai multor acte normative privind prevenirea, combaterea și sancționarea corupției, conduita demnitarilor și a funcționarilor publici, accesul la informații de interes public și transparența / participarea publicului în cadrul proceselor decizionale. Are peste 10 ani de experiență națională și internațională în training și consultanță în domeniile accesului la informații de interes public, transparenței decizionale, tehnicilor de advocacy, politicilor publice și politicilor anticorupție, managementului public și nonprofit. Codru a lucrat sau colaborat aproape exclusiv cu organizații neguvernamentale, printre care Centrul de Resurse Juridice, Transparency International România, Institutul Român de Training și Academia de Advocacy.

Experti

 • Simona-Madalina Adam este studenta a Facultatii de Stiinte politice a Universitatii din Bucuresti. In prezent, voluntar UNFPA, coordonator in proiectul Eruptie Anti-Coruptie si membru activ al ASSP-UB (Asociatia Studentilor in Stiinte Politice), Simona considera ca noua generatie are astazi responsabilitatea de a face o schimbare(in bine) in Romania.

 • Alexandru Anciu este un tânăr avocat din cadrul Baroului Timiș. Practician în drept societar și comercial, Alexandru a terminat cursurile Facultății de Drept a Universității de Vest Timișoara. În cadrul programului universitar, a urmat timp de un semestru cursurile Universității Paris XII – Val de Marne. De-a lungul anilor, Alex a fost implicat în numeroase activități de voluntariat, de la dezbateri academice la activități de advocacy în favoarea mediului de afaceri sau pentru cluburi de servicii, precum Rotaract.

 • Elena Calistru este consultant independent în domenii care privesc interacţiunea business-societate civilă-sector public, etica în sectorul privat,
 •  trenduri europene şi internaţionale şi impactul asupra României, transparenţa cheltuirii resurselor publice, precum şi în ceea ce priveşte zonele de intervenţie ale fondurilor structurale. A studiat ştiinţele politice la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea La Sapienza din Roma şi este masterand în teorie politică. În ultimii trei ani, Elena a fost Project Manager în cadrul Transparency International România şi a fost implicată în proiecte naţionale şi internaţionale care au vizat în principal promovarea integrităţii şi bunei guvernări, fiind totodată coautorul unui număr de studii şi cercetări în domeniu.

 • Aneta Eliza Căţean este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca şi a activat în cadrul Asociaţiei Europene a Studenţilor în Drept, ELSA, deţinând în prezent funcţia de Secretar General ELSA România. A participat la conferinţe, concursuri şi grupuri de lucru internaţionale, a facut parte din comitetele de organizare pentru numeroase evenimente naţionale sau internaţionale, preocupările de bază reprezentând
 •  dreptul constituţional, protecţia drepturilor omului şi dreptul comparat.
 • Mariuca Oana Constantin este avocat, absolventa a Facultatii de Drept (Universitatea din Bucuresti) si a Colegiului juridic franco-roman de studii europene la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne. De asemenea, a obtinut licenta in Stiinte politice la SNSPA Bucuresti. A urmat cursurile unui masterat in Dreptul Uniunii Europene, iar in prezent, este masteranda la SNSPA in studii de politici, gen si minoritati. Activitatea sa practica si academica se caracterizeaza printr-o abordare interdisciplinara a sferei juridice cu domeniul politicilor. De aceea, considera ca solutii pentru consolidarea democratiei romanesti pot fi identificate in cadrul aceleiasi complementaritati. Oana situeaza pe acelasi plan al intereselor sale problematica drepturilor omului si a drepturilor femeilor in context national si european.

 • Carmen Alexandra Dobocan este absolventă SNSPA în ştiinţe politice. De asemenea, în cadrul mişcării studenţeşti şi-a construit o viziune asupra României, fiind vicepreşedinte Relaţii Internationale pentru Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. Are experienţa şi mişcării studenţeşti europene, prin participarea la multe evenimente internaţionale ale European Students’ Union. Având o pasiune pentru dreptate, democraţie şi educaţie, Carmen speră că România îşi va restabili priorităţile şi va recâştiga încrederea cetăţenilor şi societăţii, în general.

 • Valeriu-Florin Dumitrescu este absolvent de stiinte politice, specializarea relatii internationale si studii europene, al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti. In prezent, inscris la masterul de Teorie si Analiza Politica al aceleiasi facultati, si student la Facultatea de Tehnologia Informatiei din cadrul Departamentului de Tehnologii al Universitatii Bucuresti.

 • Avocata licentiata in Statele Unite, Ioana Hyde a absolvit Stiintele Comunicarii (Magna cum Laude) si Dreptul (With Honors) in State Unite, under a profesat timp de patru ani in calitate de Assistant Attorney General in Statul Washington. Ioana a absolvit ulterior un Masterat in Drept (Distinction) cu specializare in Litigiu si Arbitraj International in Marea Britanie. Actual profesand in calitate de Consilier Juridic pentru un ONG londonez dedicat cercetarii in drept international, Ioana este implicate si in niste proiecte la Amnesty International. Interesele Ioanei includ toate aspectele dreptului international, in special drepturile omului, protectia copiilor, combaterea coruptiei, si examinarea sistemelor penale.

 • Alexandru Lazar este avocat licentiat în Drept la Universitatea Granada Spania, Magna cum laudae la 13 materii. Master în Avocație Internațională in cadrul ISDE Barcelona, Magna cum laudae. Masterand la Master in Drept International, Comert Exterior si Relatii Internationale in cadrul ISDE Barcelona(2011-2012), din octombrie va initia cursul de Doctorat in Drept in cadrul ESADE Barcelona. In prezent este Associate Lawyer la biroul international de avocatura Baker & McKenzie si Director de Consultanta Juridica LSRS. In mai 2010 i s-a decernat Premiul in Avocatie Internationala ISDE-IABA (Inter-American Bar Association), fiind cel mai tanar galardornat (25 de ani). A publicat articole in reviste de specialitate din Romania (“Revista de Drept Comercial”) si din Spania (Revista Iuris).

 • Paul – Andrei Lungu este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Primul său contact cu politica a fost la 7 ani. De atunci, s-a maturizat, înţelegând că schimbarea pe care ne-o dorim stă în propriile noastre mâini şi nu trebuie aşteptată doar de la administraţie ori guvern. Consideră că a enunţa şi discuta o problemă reprezintă jumătate din soluţionarea ei şi de aceea participă la Forumul România Jună.

 • Radu Magdin este consultant în comunicare, la Bruxelles, din 2007. A fost ofițer de presă la familia politică social-democrată din Parlamentul European, apoi manager de comunicare al rețelei EurActiv, iar anterior a lucrat în România ca ziarist respectiv ca diplomat. Radu este specializat în strategie politică și de comunicare, precum și în relațiile cu media. Este jurist și are un master în drept comunitar și unul în studii de securitate, de la Universitatea din București. A fost vicepreședinte al Clubului România-UE din Bruxelles în mandatul 2008-2009 și a fost ales Președinte al Clubului pentru 2011-2012.

 • Radu Nicolae este director de program la Centrul de Resurse Juridice si cadru didactic asociat la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative), unde predă cursul de „Corupţie şi politici publice anticorupţie”. Licenţiat în Stiinţe Politice (2003), Radu a finalizat un program de master în Politici Publice (2005) şi un program doctoral în Ştiinţe Politice (2010) iar editura Polirom i-a publicat, de curând, volumul “Coruptia si politicile anticoruptie”. Radu lucrează de aproape 10 ani în proiecte de implicare democratică, a publicat mai multe studii academice pe tema corupţiei şi este consultant şi expert în diverse proiecte derulate în România.

 • Andreea Nicutar e absolventa a unui program de master in politica comparata la Facultatea de Stiinte Politice, UB (2010) si a unui master in Relatii Internationale si Studii Europene (CEU, 2011) si  contribuie cu articole la blogul unei asociatii de tineri cercetatori in stiinte politice – Civitaspoliticsblog http://civitaspoliticsblog.wordpress.com

 • Radu Oprea este Președintele Patronatului Tinerilor Intreprinzători din Regiunea Sud-Est. Este doctorand în economie, are un master în Politici Publice la Universitatea Pepperdine din California, beneficiar al Bursei Speciale Guvernul României și al bursei Fritz Pepperdine. Este fondatorul Metodei SMART de Politici Publice recunoscută ca model de bună practică de democrație participativă la Consiliul Europei.
 • Raluca Rădescu este doctorandă în Ştiinţe Politice cu o specializarea Drepturile Omului în cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative, Bucureşti. Ca masterand al Institutului de Înalte Studii Europene din Strasbourg a întreprins nenumărate vizite de lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi astfel a început interesul ei pentru problematica drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. A colaborat în trecut cu Freedom House România şi cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în diverse proiecte de comunicare şi cercetare. În prezent se implică în activităţi care sprijină educaţia non-formală, cultura şi patrimoniul naţional în România.  

 • Corina Rebegea a absolvit Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti in 2006. In cadrul facultatii si-a descoperit interesul fata de drepturile omului, asa ca a urmat cursuri de Masterat in Drepturile Omului la Universitatea din Manchester, beneficiind de o bursa Chevening/Soros. Din 2007 lucreaza la Fundatia germana Konrad Adenauer, in cadrul Programului regional Statul de Drept Europa de Sud-Est. Incepand cu 2008 coordoneaza diferite proiecte nationale si regionale, dintre care cele mai importante sunt cele in care lucreaza cu tinerii, printre care pot fi mentionate Scoala Internationala de Vara de la Sarajevo dedicate Justitiei de tranzitie si drepturilor omului; Programul Lideri pentru Justitie, pe care l-a initiat in 2009 si care este dedicat tinerilor juristi romani aflati la inceput de cariera, sau Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania. De asemenea, o componenta importanta a activitatii din cadrul fundatiei este aceea de documentare si raportare asupra situatiei statului de drept in tarile din regiune. Este membru fondator al Asociatiei One World Romania – cea care organizeaza festivalul cu acelasi nume – si al Asociatiei Liderjust – care se ocupa de proiecte de educatie juridica si leadership.

 • Dani Sandu este Fulbright Scholar in al doilea an la Universitatea din Cincinnati, specializarea Stiinte Politice. Dani a publicat articole in reviste de specialitate din Romania, a participat la conferinte de specialitate in SUA si este unul dintre membrii Student Government-ului de la University of Cincinnati Graduate School. A ajuns la concluzia ca procesul democratic traditional a devenit o mantra de aparare pentru politicienii profitori mai degraba decat un sistem care sa protejeze cetateanul. Drept urmare, se considera responsabil de a gasi solutii, clasice sau nu, pentru a rezolva aceasta problema. Romania Juna este unul dintre forumurile unde se asteapta sa-si gaseasca critici, dar si aliati.

 • Ioana S. STANCEL este Director la Centrul de Studii Internationale si Strategice CSIS Romania, un think thank fondat la revenirea sa in tara impreuna cu alti colegi bursieri ai Departamentului de Stat al SUA, fiind si Asistent Universitar (Teoria Relatiilor Internationale) la Facultatea de Stiinte Sociale si Politice a Universitatii Titu Maiorescu si Senior Researcher la Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning. Medic de profesie, avand competente avansate in sanatate publica si management sanitar (Master) si experienta dobandita in domeniu in peste 15 ani de activitate in Romania si in strainatate, multi dintre acesti anii fiind formal sau informal dedicati societatii civile profesionalizate si ajutorarii celor mai vulnerabili si in nevoie membrii ai societatii, in special copii, a fost Technical Expert reprezentand Romania in Proiectul MEASURE al Organizatiei Natiunilor Unite (UNAIDS / UNDP) si USAID in 1997-1999, pentru ca apoi, intre 2000 si 2003 sa fie Director al Proiectului Medical la World Vision International Romania unde a pus si bazele abordarii prin prisma monitorizarii, evaluarii si analizei impactului. Incepand cu 2002, Ioana a pus dispozitia institutiilor publice expertiza sa, fiind Consilier la Ministerul Sanatatii, iar in perioada 2003-2010 fiind Consilier pentru Integrare Eurpeana / Afaceri Europene, desfasurandu-si activitatea succesiv la Ministerul Sanatatii (2003-2004) si la Ministerul Administratiei si Internelor (2004-2010). In 1999 a beneficiat de o bursa a USAID la School of Public Health, University of North Carolina at Chapel Hill. Din 2006 este membra a Women in International Security WIIS Washington DC si in 2003 a fondat Doctors of the World Romania. In 2006 – 2007 a obtinut o bursa a Departamentului de Stat al SUA ca Fellow la Edmund A Walsh School of Foreign Services, Georgetown University a studiat si a predat in domeniul dreptului international si al imigratiei, diplomatiei, securitatii, relatiilor internationale, respectiv sanatatii internationale si globalizarii. In 2007 a absolvit Programul Certificate ”Refugees and Humanitarian Crisis” la Institute for Study International Migration ISIM, Washington DC, iar in 2009 a absolvit Cursul Avansat de Studii de Securitate al Centrului European pentru Studii de Securitate George C Marshall si Cursul de baza al Scolii NATO, acestea completand pregatirea sa dobandita prin absolvirea in Romania in cadrul Academiei Diplomatice sau a altor programelor masterale si doctorale in domeniul relatiilor internationale sau studiilor de securitate internatioanala, management al frontierei si terorism.

 • Andrei Stoian este Managing Partner la Compania Perform HR, companie specializata in recrutare si selectie de personal, organizare evenimente de cariera (JOBfest, Programul National INTERNSHIP), consultanta si la Bizchannel (site care promoveaza informatii business; organizare evenimente business). De asemenea detine o companie de consultanta in PR, eticheta si protocol. Andrei are o pregatire in Stiinte Politice dublata de un master in Comunicare Manageriala si Resurse Umane, precum si de numeroase traininguri pe Leadership, Management, manipulare, HR, NLP, Negociere, politici de tineret. A condus asociatii studentesti/tineret precum: Asociatia Studentilor in Stiinte Politice, Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti, Parlamentul Tinerilor. In prezent este Presedinte al Clubului Rotaract Triumph Bucuresti (aripa de tineret Rotary), Reprezentant al Rotaract District 2241 pe zona 5 (Bucuresti, Teleorman, Braila, Constanta) si coordonator al Platformei Civice din Romania. Andrei reprezinta Clubul Rotaract in cadrul Grupului National de Lucru al Dialogului Structurat cu Tinerii (organizat de Autoritatea Nationala de Sport si Tineret).

 • Andrei-Gavril Suse este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca (promoția 2010) și masterand al programului “Law in a European and Global Context”, la Católica Global School of Law, Lisabona (2011-2012).  Totodată, Andrei face parte din ELSA (“The European Law Student’s Association”) din anul 2006, ocupând funcțiile de Secretar General al Grupului Local ELSA Cluj-Napoca (mandatul 2007-2008) și Secretar General al Grupului Național ELSA România (mandatul 2009-2010). În decembrie 2009 a fost delegat al ELSA International la lucrările Comisiei Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional, sesiunea a 17-a, Grupul de Lucru l, Achiziții Publice.  Printre principalele sale preocupări academice se numără slouționarea diferendelor în sistemul Organizației Nondiale a Comerțului și asociațiile de liber schimb.

 • Felix Zaharia este director adjunct pentru drept internaţional în Ministerul Afacerilor Externe al României şi membru al Comitetului de Implementare a Convenţiei de la Espoo în cadrul Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. Absolvent al programelor de drept internaţional ale Comisiei de Drept Internaţional şi Institutului Naţiunilor Unite pentru Pregătire şi Cercetare (UNITAR) el reprezintă România în cadrul negocierilor internaţionale şi în faţa organismelor internaţionale care soluţionează diverse chestiuni litigioase. Colaborator al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti şi secretar ştiinţific al Asociaţiei Bismun, Felix a predat în primul semestru al acestui an cursul de drept internaţional public la Facultatea de Drept a Universităţii din Bologna.

Suport

 • Sebastian Burduja este absolvent de știinte politice, economie și sociologie al Stanford University în 2008. Dublu masterand la Harvard Kennedy School of Government și Harvard Business School. Co-fondator și Președinte LSRS.

 • Maria-Magdalena Manea a absolvit Științe Politice în limba franceză la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și a finalizat recent un program de master în Studii Europene la aceeași facultate. Pe durata studiilor universitare, a urmat cursurile Institut d’Etudes Politiques de Lyon prin Programul Erasmus. Maria-Magdalena a activat în mediul non-guvernamental din România, concentrându-se asupra aspectelor legate de integritatea publică și de lupta împotriva corupției. În prezent, centrul său de interes rămâne controlul corupției din România în contextul larg al guvernării globale.

 • Irina Nicoleta Scarlat a absolvit Relatii Economice International in cadrul ASE Bucuresti si un program de masterat in Economie Politica la BI Norwegian School of Management / ESCP Paris. In prezent, Irina este Vice-Presedinte Comunicare & Informare LSRS, Cercetator Asociat al Centrului pentru Economie si Libertate si fondatoarea unei agentii de PR si organizare de evenimente. Printre ariile de competenta ale Irinei se numara comunicare, PR, economie si business, consultanta si resurse umane.