Economie

Economia României se află în punctul în care primește mesaje contradictorii din partea unor renumite instituții internaționale – la începutul lui iunie Banca Mondială îmbunătățea estimarea de creștere economică a României pe 2011 la 1,6%, pe când la sfârșitul aceleiași luni FMI anunța că sunt semne care indică o încetinire a creșterii în trimestrul al doilea. Stim cu siguranță că nu de mult timp România era pe punctul de a experimenta un “sudden stop”, așa cum a numit Guvernatorul BNR oprirea bruscă a fluxurilor străine de capital. Mai știm și că similitudinile dintre situația Greciei și a României sunt îngrijorătoare, de la susținerea externă pe care ambele state au primit-o și până la măsurile drastice de austeritate impuse. Niciunul dintre aceste semne nu se potrivește cu imaginea de țară industrializată, cu o agricultură promițătoare și cu un potențial turistic semnificativ care a fost în mod tradițional promovată la nivel național. Ne propunem ca în cadrul Forumului România Jună să dezbatem situația actuală a economiei, să identificăm zonele problematice și să luăm măsuri pentru ca imaginea proiectată a României să se potrivească cu situația economică reală.
Infrastructura este probabil elementul cel mai vital al dezvoltării sănătoase a economiei și societății unei țări, cu influențe remarcante asupra modului în care se dezvoltă relațiile de business, culturale și sociale. Infrastructura se referă la toate structurile de bază fizice sau organizaționale de care o societate are nevoie pentru a funcționa. De obicei, termenul de infrastructură se referă la structurile tehnice de transport, de apă potabilă, de canalizare și tratare a deșeurilor, la rețeaua de electricitate, gaz natural, și de distribuție a petrolului, dar și la rețelele de telecomunicații. Pe scurt, infrastructura înseamnă toate componentele fizice și organizaționale care stau la baza comodităților și serviciilor unei societăți dezvoltate.

Agenda

STRUCTURA

12 august
12:00-13:00 – Introduceri și Prezentări
15:00-18:00 – Discuții (I- Focalizarea pe probleme)

13 august
9:00-11:00 – Discuții (II- Focalizarea pe soluții)
15:00-19:00 – Imaginarea unui Program Schematic de Dezvoltare a României pe ECON

14 august
9:00-12:00- Concluzii (Program ECON)

CONTINUT

Tema generală: Economia România lui 2011. Probleme și Soluții pe termen lung

Domenii de discuții
1.Eficiența chelutielilor publice/ colectării veniturilor
2.Competitivitatea mediului de afaceri
3.Flexibilitatea pieței muncii
4.Motoare de crestere economică (ex. exporturi, absorbție fonduri europene, acces la capital/ investiții, etc.)
5.Alte teme de interes

Prezentări/Intervenții
Fiecare dintre acestea va urmări aceeași structură:
a. Alegerea 1-2 probleme principale din unul din domeniile de mai sus
b. Argumentarea alegerii problemelor
c. Propunerea unor soluții (realiste) pe termen lung
d. Estimarea (bazată pe experiența personală) a fezabilității lor

Discuții
Acestea vor fi purtate (pe cât posibil) în jurul prezentărilor/intervențiilor pentru a menține coerența evenimentului și pentru a ajunge la un rezultat al dezbaterilor.

Concluzii
Program de dezvoltare pe ECON (2030) – Un document succint cu următoarea structură: a. Probleme majore identificate de GE
b. Soluții majore propuse de GE pe termen lung
c. Măsuri generale alese de GE pe termen mediu și lung

Moderatori

 • Daniel Dăianu este profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (S.N.S.P.A) Bucureşti şi a fost membru al Parlamentului European în perioada 2007-2009. Între 2005 şi 2007 a prezidat Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Române (BCR), iar în intervalul 1997-1998 a îndeplinit funcţia de ministru al finanţelor. Economist-şef al Băncii Naţionale a României (BNR) între 1992 şi 1997, ministru adjunct al finanţelor în 1992, Daniel Dăianu a fost preşedintele Forumului Economic OSCE din 2001, în prezent fiind preşedintele Societăţii Române de Economie, membru al Academiei Române, preşedinte al Junior Achievement Romania, preşedinte onorific al Asociaţiei Române de Studii Europene, membru în consiliile consultative ale mai multor publicaţii străine de specialitate şi membru al Comisiei Mării Negre. De-a lungul carierei a fost cercetător invitat la: Harvard University, The Wilson Center (Washington DC), IMF (Washington DC), NATO Defense College (Rome) etc. şi visiting professor la: Berkeley, UCLA, Bologna University etc. Este autorul lucrărilor: “Which Way Goes Capitalism?”, “The Macroeconomics of EU Integration: The Case of Romania”, “South East Europe and The World We Live In”, “Ethical Boundaries of Capitalism”, “Balkan Reconstruction”, “Transformation As A Real Process”, “Economic Vitality and Viability. A Dual Challenge for European Security” şi co-autor al Raportului Parlamentului European referitor la reglementarea şi supravegherea pieţelor financiare.

 • Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este cadru didactic universitar la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori, Catedra de Moneda din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, conduce Direcţia de Cercetare Economică si Sectorială din cadrul Raiffeisen Bank (este Economist-Sef al băncii) şi este Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. A absolvit Facultatea de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori, are un master în „Strategii şi Politici Financiar-monetare” în cadrul şcolii Doctorale de Finanţe Bănci (DOFIN) şi a obtinut titlul de doctor în economie la Academia de Studii Economice Bucureşti, domeniul Finanţe. A beneficiat de numeroase cursuri de specializare în macroeconomie şi pieţe financiare cu profesori din universităţile partenere ale DOFIN – Reading si ISMA Centre din Marea Britanie, Erasmus din Olanda, MIT, Columbia şi New York University din SUA – şi a urmat o serie de programe de training in management si piete financiare. A publicat peste 30 de articole în reviste cotate ISI, reviste indexate în baze de date internaţionale şi în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale şi naţionale. De asemenea, a publicat 8 cărţi de specialitate, în domeniul politicilor macroeconomice şi managementului bancar. A participat la realizarea a peste 15 proiecte de cercetare – proiecte PHARE, PNII-IDEI, CEEX, CERES, Institutul European din Romania, Centrului Român de Politici Economice (CEROPE) si CNCSIS. Este citat în lucrari publicate în reviste cotate ISI sau indexate în baze de date internaţionale şi a fost invitat în multe ocazii să participe cu prezentări la conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Este membru al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma (ARCoR) şi al SOREC – Societatea Română de Economie. Este preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar Bancari din România (AAFBR), membră afiliata la EFFAS (The European Federation of Financial Analysts Societies).
 • D-na Mirela Iovu s-a alaturat echipei de conducere a CEC BANK, in calitate de vicepresedinte, incepand cu decembrie 2008. Doamna Mirela Iovu a avansat in aceasta pozitie din cea de director al Directiei Juridice si de Conformitate a Bancii, pe care a detinut-o incepand din august 2007 si pana in decembrie 2008. Este absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu” si posesoare a unei diplome de Master of Business Administration (MBA) de la Seattle City University. Cu o experienta de peste 15 ani in sistemul bancar, Dna Iovu a lucrat anterior si la OTP BANK ROMANIA ca director al Directiei Juridice,  la ALPHA BANK ROMANIA intre 2002-2007 ca director adjunct al Directiei Juridice si apoi director al Directiei Arierate, respectiv intre 1995-2002, consilier juridic si secretar general la Banca Turco Romana. Doamna Iovu a urmat mai multe cursuri la nivel national si international, in domenii precum: medierea si alte metode de solutionare alternativa a disputelor, negocierea datoriei publice externe, tehnici de finantare, conformitate iar din mai 2007 este reprezentantul comunitatii bancare ca membru permanent in Grupul de suport juridic al Consiliului European al Platilor (EPC), pe proiectul SEPA. In prezent, Dna Iovu este membru al Asociatiei Internationale a Specialistilor Certificati in Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ACAMS),  Vicepresedintele Asociatiei Juristilor din Sistemul Fianciar Bancar si Presedintele Consiliului Consultativ al membrilor fondatori ai Asociatiei de mediere in sistemul financiar bancar FINBAN. Totodata, incepand cu 2011, este part-time instructor in cadrul Programului MBA al CU din Seattle, in cooperare cu Intercollege Romania, pt. cursul “Consumer Behaviour”.
 • Răzvan Orăşanu a fost până în februarie 2010 Directorul de Cabinet al Preşedintelui Consiliului Concurenţei din România, iar înainte a deţinut funcţia de Consilier de Consilier de Stat pe probleme economice în directa subordine a Primului Ministru, având contribuţii semnificative la elaborarea Strategiei Economice a României, Strategia Pre şi Post Aderare, Strategia privind Agenda Lisabona, precum şi pentru Strategia de convergenţă cu UE. Mai mult decât atât, a contribuit la încheierea acordului cadru al României cu Banca Mondială şi BERD şi a oferit consiliere în cadrul împrumutului de stand by cu FMI în 2005. Înainte de a face parte din Cancelaria Primului Ministru, Răzvan a fost Preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) – o structură guvernamentală specializată în privatizare şi recuperarea activelor. Printre rezultatele activităţii derulate în cadrul AVAS se numără: finalizarea a 82 de privatizări într-o perioadă de 10 luni în comparaţie cu 18 realizate cu un an înainte, executarea silită a 59 000 datornici la bugetul de stat şi recuperarea a 236 milioane de dolari şi încheierea cu succes a unor 2600 de contracte de privatizare prin creşterea de 10 ori a productivităţii şi dublând rezultatele din ultimii 13 ani. Răzvan este licenţiat în Filozofie şi Economie, la London School of Economics and Political Science, iar în 2007, 2008 şi 2009 a urmat cursuri la nivel de absolvenţi la: Harvard University Extension School, Joint Vienna Institute / Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Institutul Fondul Monetar International

Experti

 • Ana Maria Bobeica a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale sectia Afaceri Internationale din cadrul ASE Bucuresti si un program de masterat in limba engleza in Managementul Proiectelor Internationale la ASE Bucuresti. Este doctorand al Facultatii de Marketing din cadrul ASE Bucuresti si de-a lungul vremii a colaborat cu diverse institutii in domeniul cercetarii cat si pe consultanta, avand articole stiintifice in domeniul strategiilor de marketing din piata romaneasca, marketingului medical, promovarii si marketingului in domeniul online, turismului si noilor tehnologii publicitare. In prezent activeaza ca si Business Developer Manager la o companie multinationala din Romania dezvoltand strategii si proiecte de business in mediul online. Considera ca adevaratele valori romanesti stau la baza unei dezvoltari durabile a societatii iar adaptarea continua la schimbarile mediului economic reprezinta primul pas spre succes!

 • Cosmina Dorobanțu și-a obținut diploma de licență în Statele Unite, la Reed College și a absolvit, cu distincție, un program de masterat în Economie la Universitatea Oxford. În prezent, Cosmina își face un doctorat în Economie la Oxford, specializându-se pe comerț extern și investiții străine. De asemenea, predă cursuri de econometrie în cadrul programului de masterat oferit de Departamentul de Economie al Univesității Oxford. În afara studiilor, Cosmina lucrează în cercetare pe probleme economice pentru Tim Harford, autor al cărții Economist sub Acoperire și colaborator permanent al ziarului Financial Times. Înainte de a-și începe studiile la Oxford, Cosmina a lucrat timp de cinci ani pentru compania Google, ca analist pentru piețele emergente din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa. A avut astfel ocazia de a defini și implementa planul de afaceri al companiei americane în peste 100 de țări, printre care și România.

 • Daniel Farmache si-a obtinut diploma de licenta la ICMA Centre, University of Reading, unde a absolvit cu First Class Honours programul BSc Finance and Investment Banking. In timpul facultatii a avut o experienta in domeniul asigurarilor si una la o banca de top din Londra. Acolo a fost inspirat de standardele lumii financiare, pe care este determinat sa le importe in Romania, si si-a completat dezvoltarea cu o serie de traininguri si cursuri de specializare. Dupa absolvire, s-a intors in tara, unde in prezent lucreaza pentru subsidiara locala a aceleiasi banci, continuandu-si in paralel studiile in drept si pregatirea pentru programul CFA. Crede ca, pentru o dezvoltare sanatoasa, Romania trebuie sa isi deblocheze potentialul din sectoarele economice, sa se inspire din modelele de succes din regiune si sa respecte principiile unei economii de piata performante, intr-un mediu in care primeaza cinstea si profesionalismul.

 • Calin Ile – absolvent al Facultatii de Turism din cadrul ASE si a diferite studii in strainatate in domeniul turismului, este unul dintre sustinatorii puternici ai turismului romanesc pentru care militeaza atat prin prisma experientei de manager de hotel ( in Bucuresti sau Constanta ) cat si din postura de vicepresedinte al FIHR ( Federatia Industriei Hoteliere din Romania). Colaboreaza cu INDE unde sustine un curs de Management al Destinatiei Turistice si sprijina cu tarie demersurile societatii civile care contribuie la o mai buna imagine a Romaniei in perspectiva de a deveni o atractie turistica. Manager de hotel inca de la 25 de ani, astazi conduce un hotel apartinand lantului hotelier Accor.  Calin este deasemenea o persoana cu spirit antreprenorial avand experienta unor afaceri personale din domeniul retailului sau publicitatii. Crede ca turismul ar trebui sa contribuie cu 10% la PIB –ul Romaniei in cca 10-15 ani si pentru  aceasta considera prezenta lui la acest Forum binevenita mai ales in sensul constientizarii viitoarelor elite de necesitatea prioritizarii sectorului.

 • Andreea Moraru este asistenta doctoranda in finante la Universitatea Neuchâtel in Elvetia. Dupa absolvirea programului de master in finante-banci in cadrul Universitatii Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Andreea a revenit in Romania pentru a urma un stagiu de cercetare in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, unde si-a desfasurat proiectul pe scenarii de stress-test aplicate sistemului bancar roman.  A continuat cu un stagiu in cadrul Comisiei Europene, la Directia Generala de Buget, specializandu-se pe politicile bugetare la nivel european in sustinerea actiunilor pe plan extern ale Uniunii. Andreea este pasionata de cercetare si intentioneaza dupa obtinerea doctoratului sa urmeze o cariera academica. Nu in ultimul rand, Andreea este o sustinatoare puternica a libertatii individuale si a dreptului la critica, modelul sau fiind Prof. Milton Friedman si faimoasa sa lozinca: “These is no such thing as a free lunch”. Considera ca pentru a aduce o schimbare pozitiva in tara noastra este esential ca in Romania de astazi noi, tinerii, sa ne asumam propriul viitor.

 • Olivian Ortopan a obținut diploma de licență în Științe Politice și Relații Internaționale la Universitatea din Bologna, specializându-se în Teoria Organizației. În această perioadă a intrat în contact cu mediul de afaceri din peninsulă, în special cu sectorul industrial. Articolele sale pe teme economice (cum ar fi dezvoltarea durabilă în România sau rolul tinerilor în activitățile economice) au fost publicate de Foreign Policy România și Banca Mondială. În prezent, Olivian este implicat în activitatea și managementul a două întreprinderi din România, iar din toamna acestui an va urma un program de Master in Business Internațional la Hult International Business School, Londra. Crede ca o economie sustenabilă este posibilă în România în măsura în care serviciile și activitățile de producție (industrială și agricolă) desfășurate de IMM-uri vor domina piața, iar comportamentele speculative și corupția din sectorul public vor fi limitate în mod considerabil, generația tânără având un rol determinant în acest sens.

 • Cristina Paraschiva a absolvit facultatea de Finanțe Bănci, precum și un program de master din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti. A realizat o serie de programe de internship în țară (banci, Ministere, companii) precum și muncă de voluntariat în cadrul organizațiilor studentesti și pentru tineret (AIESEC, Leaders România). In prezent lucrează ca și consultant în management într-o companie multinațională, urmând ca din toamnă să înceapă un program de master la Universitatea din Viena în Business Administration, timp în care Cristina va continua să își desfășoare activitatea de consultant. Cristina consideră că “proiectul” România  poate fi unul de succes dacă are specialiștii necesari pentru evaluarea valorilor, identificarea necesităților de schimbare/ imbunătățire și implementarea acestora cu angajament.
 • Radu Petrariu este student doctorand în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE București), școala doctorală Economie și afaceri internaționale, fiind totodată și cercetător în cadrul Institului European pentru Managementul Riscului, Securității și Comunicării. A absolvit programul de licență al Facultății de Relații Economice Internaționale și programul de masterat Geopolitică și Relații Economice Internaționale. Este Președintele Senatului Studențesc al ASE București, membru al Biroului Senatului ASE București, Director-executiv al Casei Studenților Economiști și membru al Biroului executiv al Consiliul pentru studiile universitare de doctorat. Recent, a fost ales membru al Consiliului Director al Asociației Absolvenților „ALUMNI ASE”. Pe perioada studiilor liceale, a fost ales Primarul tinerilor din municipiul Piatra-Neamț. Până în prezent a inițiat, coordonat și/sau contribuit la numeroase proiecte educaționale, profesionale, sociale, culturale și sportive destinate tinerilor, fiind actualmente Project Manager al „Bucharest Summer University 2011”, manifestare științifică internațională ce abordează tema „Energie și creștere economică”.

 • Mădălina Persu este studentă în anul 3 la Harvard unde studiază matematică și economie. În afara activităților academice, este co-președintele unui grup de studenți investitori ce urmează o combinație de “fundamental and quantitative strategies” pentru obținerea profitului. Ca experiență profesionala, vara trecută a lucrat ca Research Analyst la un hedge fund din Boston ce manageriază 1,2 miliarde de dolari iar vara aceasta a lucrat pentru Goldman Sachs ca strategist în divizia de Sales& Trading. În timpul liceului a obținut două medalii de argint și una de aur, reprezentând România la Olimpiada Internatională de Matematică.
 • Raluca Popescu a absolvit facultatea de Relații Economice Internaționale și un master în Finanțe Bănci la Academia de Studii Economice din București. În prezent este doctorand în anul II în cadrul aceleiași instituții, în domeniul Relațiilor Economice Internaționale. Interesele sale de cercetare se îndreaptă către identificarea pârghiilor de sporire a avantajelor competitive regionale și atragere a investițiilor străine directe în zonele geografice și sectoarele economice care ar asigura o dezvoltare echilibrată a economiei românești. Experiența profesională acumulată pe diferite poziții în mai multe companii românești din diverse sectoare economice, a rezultat într-o bună cunoaștere a mediului de afaceri din România. În prezent, se ocupă de coordonarea activităților comerciale și financiare ale unei afaceri de familie de succes în domeniul producției de elemente de conectică pentru instalațiile electro-energetice din sistemul electric național și șantierele navale din țară.

 • Mihai Precup este corporate credit analyst in cadrul grupului BNP Paribas din Paris. Licentiat al Academiei de Studii Economice din Bucuresti in 2008, specialitatea Finante-Banci, a urmat cursurile masterale de inginerie financiara, specialitate corporate finance, ale Universitatii Paris I Panthéon-Sorbonne. Pararile sale din domeniul financiar sunt sustinute de o experienta deosebita in sectorul banacar francez, la unul din cele mai mari groupuri bancare din lume, BNP Paribas. In cadrul postului pe care il ocupa in acest moment Mihai este responsabil cu luarea decizilor de finantare sau nu a companiilor franceze sau internationale care isi desfasoara activitatea in Franta, ceea ce i-a dat posibilitatea de a-si forma o imagine foarte clara asupra economiei reale la nivel european. Domeniile de interes pentru Mihai sunt : evaluarea intreprinderilor, piata LBO-urilor, restructurarea datoriilor, impactul ratei de dobanda asupra economiei reale.
 • Andra Popa este doctorandă în Relaţii Internaţionale și Studii Europene în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. Este absolventă a masteratului de Politică şi Economie Europeană din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA şi licenţiată în economie (specializarea Relaţii Economice Internaţionale) a Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT). Este, de asemenea, licențiată în comunicare socială și relații publice a Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT. În timpul studiilor de licenţă, a beneficiat de o bursă Erasmus la Hochschule Pforzheim (Germania), unde a urmat cursuri în International Economics și International Business. Interesele sale de cercetare vizează politicile economice ale Uniunii Europene, modelul economico-social european şi strategia Europa 2020. Este membră a Clubului Academic de Studii Europene, iar din 2010 colaborează cu Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană al SNSPA pe diferite proiecte în domeniul studiilor europene.
 • Ștefan Rusu este student în anul 3 la University of Surrey in Marea Britanie unde studiază BSc (Hons) Business Management. Ștefan a lucrat full-time în ultimele 12 luni la o firma de consultanta în real-estate in City of London.  El a ocupat poziția de trainee analyst în departamentul specializat pe industria hotelieră lucrând în echipele de valuation și capital markets/brokerage. In cadrul facultății, Ștefan lucrează part-time ca student ambassador și student mentor și este implicat continuu în diverse activități universitare cu implicații profesionale. Ștefan vede o dezvoltarea sustenabila a României prin creșterea industriei serviciilor și a unor piețe de capital solide și competitive.

 • Mihai Suta a studiat Managementul in cadrul Facultatii de Economie si Administrare a Afacerilor, Politologia in cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, ambele in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara si a urmat cursuri de Matematica si FIzica in cadrul facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara. Experienta profesionala incepe cu aproape 10 ani in urma, ca manager de proiecte in domenii diferite din industria mobilei, dezvoltari imobiliare, festivaluri, etc. Recent a incheiat un proiect care l-a purtat prin diferite pozitii, de la researcher, strategii, sales, auditor si finalmente la business developper, unde a inceput studiul arhitecturii de business si a designului de procese. E implicat in proiecte de voluntatiat si actiunile Clubului Rotaract Timisoara din care face parte de 6 ani. Actualmente lucreaza in domeniul serviciilor internationale de logistica si transporturi in cadrul DB Schenker-Romtrans, si e implicat la proiecte personale indreptate spre dezvoltarea durabila si sustenabila ale comunitatilor din Banat. Considera ca miscarea Romania Juna poate fi un excelent punct de sprijin pentru strategiile dezvoltate pe viitor in ceea ce priveste mersul Romaniei.
 • Andra Velicu este studentã în anul 3 la Facultatea de Arhitecturã, şi tot în anul 3 la Facultatea de Urbanism, Specializarea Amenajarea şi Planificarea Peisajului, ambele în cadrul Universitãţii de Arhitecturã şi Urbanism „Ion Mincu“, din Bucureşti. Ȋncã din primul an de facultate, tânãra a cãlcat pragurile unui birou de arhitecturã, familiarizându-se cu tot ceea ce implicã proiectarea de arhitecturã, planificarea urbanã şi peisagisticã, în coordonare cu domeniul ingineriei (structurã, electrice, instalaţii), precum şi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor. Tematica pe care aceasta a abordato pâna acum porneşte de la locuire şi se întinde pânã la birouri şi domeniul spitalicesc. Printre ariile de competenţã ale Andrei se numãrã şi problemele de mediu. Se aşteaptã ca în cadrul Forumului România Junã sã întâlneascã acele persoane împreunã cu care sã participe activ la declanşarea unui proces complex de schimbare a direcţiilor de orientare a dezvoltării în România.

 • Clara Volintiru este în prezent doctorand la London School of Economics and Political Science (LSE), instituție în cadrul căreia a absolvit cu distincție un masterat de cercetare științifică (MRes in Political Science) și un masterat cu specializare în studiul conflictelor (Msc in Comparative Politics, Conflict Studies stream). A urmat deasemnea un program MBA cu dublă diplomă la CNAM Paris și INDE București. Și-a luat licența în economie la facultatea REI, a ASE București. Formarea interdisciplinară s-a concretizat într-o serie de lucrări de specialiate, în publicații de referință internațională, în proiecte de cercetare, în țară și străinatate, dar și într-o activitate variată de consultanță pentru sectorul privat. Din 2010 colaborează cu Institutul European din România într-un program pilot de formare a studenților în activități de cercetare științifică.
 • Mircea Zachia este consultant pentru solutii de Business Intelligence in cadrul companiei Oracle. Licentiat al Facultatii Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice a fost implicat in proiecte de voluntariat în cadrul organizațiilor studentesti (ASER, VIP, AIESEC). Lucreaza de zece ani in implementari de software economic in cadrul companiilor multi-nationale din Romania si strainatate.  Domeniile de interes sunt avantajele competitive oferite de solutii de inteligenta in afaceri, internetul ca platforma pentru initiative sociale, cresterea eficientei si transparentei sistemelor ca factori necesari pentru o dezvoltarea sustenabila pe termen lung. Crede ca Romania are nevoie de implicarea tinerei generatii pentru a putea fi competitiva intr-o economie globala care trece prin schimbari structurale importante.

Suport

 • Daria Istrate a absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE si a beneficiat de o mobilitate Erasmus de un an la Universite Pantheon Sorbonne Paris I. A continuat studiile cu un Master in Management la Universite d’Auvergne Clermont I, dupa care s-a intors in tara pentru a efectua un stagiu la Ambasada Statelor Unite din Bucuresti. In prezent lucreaza in consultanta strategica in management. Daria s-a alaturat Ligii inca de la inceputurile sale si in tot acest timp a contribuit la dezvoltarea organizatiei din pozitia de Vicepresedinte Relatii Interne.

 • Sorana-Mihaela Şerban s-a născut la Craiova în 1989. Absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul S.N.S.P.A Bucureşti, a urmat cursuri de relaţii publice şi jurnalism în Germania, în cadrul unei mobilităţi de studiu Erasmus. Este pasionată de comunicare şi artă.
 • Andreea Iorga este licentiată în Relații Internaționale și Ştiințe Politice la Glendon College – York University, Toronto, Canada. Studiile și proiectele le-a îndreptat către specializări în politici comparative, politica de coeziune a UE, probleme ale femeilor și minorităților, și anti-trafic. Lucrează în prezent în Divizia pentru Siguranța Drumurilor din Ministerul Transporturilor al provinciei Ontario, Canada. Andreea crede în participarea activă a studenților la viața socială și politica romanească, pe care au puterea s-o dezvolte pe domenii variate, Forumul Romania Juna fiind un prim pas spre aceasta dezvoltare.
 • Luca Bica este absolvent al facultăţii „City College International Faculty of the University of Sheffield” din Grecia, cu specializare în Marketing, iar acum studiază dreptul în cadrul Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti. În prezent Luca lucrează pentru Fundaţia Centrul de Resurse Juridice în cadrul unor proiecte co-finanţate din fonduri structurale şi este membru LSRS din septembrie 2010. Domeniile de interes: educaţie, macro-economie, comunicare, mediere, diplomaţie.