Energie si Mediu

Sistemul energetic este fundamental pentru dezvoltarea economică a oricărui stat. Funcționarea sa eficientă și echilibrată presupune decizii politice și investiționale de anvergură, care trebuie să țină seama de multiplele constrângeri asupra comerțului cu energie, la nivel global, dar și european și intern. La nivel global, piața este restransă și marcată de incertitudine – oferta de energie primară abia reușeste să țină pasul cu cererea crescândă, ceea ce face ca prețul petrolului să fie susceptibil de variații mari; la nivel european, ponderea crescândă a importurilor de hidrocarburi din Rusia generează o dilemă geopolitică, tradusă prin lipsa unor politici energetice coerente la nivel comunitar; la nivel intern, Romania se află în fața unor decizii majore de politică energetică: piața de energie trebuie să devină transparentă și competitivă, iar maximizarea potentialului de energii regenerabile cere un cadru legislativ și fiscal care să favorizeze investițiile private. Pe de altă parte, protecția mediului înconjurător – calitatea aerului, defrișările, managementul deșeurilor sau reciclarea – este o temă îndelung dezbătută și care în ultimii ani reprezintă o preocupare la nivel internațional. În toate aceste probleme, membrii LSRS pot aduce o contribuție certă, întrucât sunt educați și informați în domenii noi pentru decidentul instituțional tipic din România.

Agenda

1) Dezbatere: Situația sistemului energetic și a mediului înconjurător din România anului 2011 – conturarea principalelor provocări

 • Surse energetice tradiționale (petrol, gaze etc.)
 • Energii regenerabile și stocarea de carbon
 • Poluare și managementul deșeurilor. Reciclarea

2) Obiective pentru următorii 20 de ani

3) Soluții: Cum pot fi atinse obiectivele propuse?

 • Investiții
 • Companii
 • Legislație
 • Competențe
 • Inovație și cercetare

4) România în context internațional

 • Strategiile statelor dezvoltate în domeniu. Ce putem învăța de pe plan mondial?
 • Cooperarea internațională

Moderator

 • Radu Dudău este conferențiar la Facultatea de Filosofie a Universității București. Predă Teoria relațiilor internaționale și Filosofie politică. Este expert în geopolitica energiei. A absolvit Facultățile de Fizică și de Filosofie ale Universității din Iași și are titlul de doctor în filosofie (Dr. Phil.) al Universității Konstanz din Germania. Are o bogată experiență internațională, care include stagii extinse de cercetare la Universitățile Oxford, Pittsburgh și Harvard.
 • În prezent, Dr. Ionuț Purica este cercetător la Academia Română, Institutul de Prognoză Economică, şi director executiv al Centrului de Consultanță Energetică și Ambientală. A lucrat pentru Banca Mondială, Ministerul Mediului, Renel și ENEA. A participat la elaborarea strategiei de aderare la UE pentru România şi a strategiei energetice (electricitate şi căldură) pentru Ministerul Economiei şi Comerţului. De asemenea, a făcut analize de risc şi management de proiecte pentru USEA, JBIC, MARSH, ITOCHU, MVV etc. Este autorul mai multor articole si lucrari pe teme legate de energie. Este doctor în economie și inginerie.

Experti

 • Alexandru Băbeanu este absolvent în fizică al Jacobs University Bremen, unde s-a axat pe Teoria Clasică a Cȃmpurilor. El îşi va continua studiile ca masterand în fizica particulelor la Utrecht University. În paralel, este interesat de tehnologia energiei regenerabile şi de utilizarea eficientă a acesteia. El este în prezent implicat in formalizarea si modelarea matematică a Teoriei Modelelor Culturale. Aceasta prezintă o viziune amplă asupra problemelor cu puternică implicare socială, arătȃnd cum oameni cu anumite moduri de relaţionare tind să prefere anumite tipuri de soluţii. Alexandru va folosi acest mod de analiză pentru abordarea problemelor de Energie si Mediu ale Romȃniei într-un mod cuprinzător.
 • Catalin Adrian Bancila a absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Management Administraţie Publică cu Lucrarea de licenta – ‘’Strategia de Dezvoltare a Sectorului 3’’ in prezent este Masterand in cadrul USAMV la Management si Dezvoltare Rurala, a fost Director Comercial – Marketing al SN “Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta” SA in perioada 2007-2008, are o vasta experienta in sectorul non-guvernamental find Presedintele mai multor ONG-uri dintre care amintim : Asociatia Romana de Energie Alternativa, Asociatia Eco Eden, Fundatia Maria. In prezent Catalin impreuna cu partenerii sai, dezvolta alaturi de Academia de Stiinte Agricole si Silvice un Parc Stiintific si Tenologic , ce va avea ca obiective principale infiintarea de Clustere si dezvoltarea de proiecte de cercetare in urmatoarele domenii: Agricol, Agro-alimentar, Agro-turistic, Ecologie, Viticultura, Energie Alternativa si IT, cat si infiintarea unui centru de formare profesionala pentru domeniile enuntate mai sus. Deasemenea prin Fundatia Maria impreuna cu Universitatea Financiar-Bancara infiinteaza Institutul de Economie Aplicata pentru Dezvoltare Sustenabila.

 • Mădălina Bonta a absolvit un program de licenţă la Jacobs University Bremen, Germania, în Ştiinţele Pământului şi Spaţiului, specializându-se în Geochimie, Resurse şi Mediu. Şi-a conturat experienţa în energie (practică la o companie norvegiană, colaborări cu Bremer Energie Institut, proiecte universitare) şi mediu (cercetare la Jacobs, stagiu la GeoEcoMar, în Delta Dunării, politici derulate prin comitetul de Mediu din Parlamentul studenţesc), îndreptându-şi atenţia spre zonele polare, ca urmare a unei şcoli de vară în Insulele Svalbard, Norvegia. Începând din toamnă va urma un program de masterat la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, Elveţia, în Mineralogie şi Geochimie. Ţinta sa este de a aplica principiile exploatării sustenabile a resurselor energetice şi minerale din zonele polare în cazul României.

 • Cristina Buzaşu este consilier pe probleme de energie, telecomunicaţii şi mediu În Parlamentul European. A absolvit un program de master În economie politică la London School of Economics (LSE), precum şi un program post-universitar de guvernare economică În cadrul Georgetown University. Experienţa sa În cadrul unor companii şi organizaţii din România şi Beligia (Roland Berger, Eximbank, Infoeuropa, Reprezentanţa României pe lângă UE) se Îmbină armonios cu activitatea sa În domeniul asociaţiilor non-guvernamentale (Preşedinte al Societăţii Europene LSE, colaborator permanent al think-tank-ului Europuls) În dorinţa sa de a contribui la construirea treptată a unei societăţi civile şi a unei economii durabile În România.

 • Liana Buzea activează În ecologie din anul 2003. şi-a Început activitatea cu proiecte mici, locale, (sistem de colectare selectivă În ASE Bucureşti, curăţenii În apropierea Bucureştiului sau În diverse arii protejate, artizanat din materiale reciclabile, proiecte de educare ecologică sau campanie de advocacy) până la mişcări sociale naţionale. După şase ani de activism ecologic, În 2009 a iniţiat proiectul “Let’s Do It, Romania!”, mişcare internaţională care a beneficiat de implicare În masă şi la noi În ţară. În prezent, şi-a propus să ducă la bun sfârşit un alt proiect, “Plantăm fapte bune În România!” – o mişcare de plantare şi protejare de păduri, care, după primul an de activitate În ţară, va fi exportat şi În alte state din lume.
 • Sabina Ciofu studiază War in the Modern World la King’s College London, după ce a absolvit, În 2010, Studii Clasice la Universitatea Cambridge. În timpul studiilor, a participat la Model European Council ca reprezentant al României pentru relaţii externe şi dezvoltare internaţională, cât şi la Model UN Conference, unde a dezbătut programul nuclear al Iranului şi criza din Asia Centrală. De un an, lucrează la Parlamentul European, unde se specializează În securitate energetică, infrastructură europeană pentru energie şi siguranţa reactoarelor nucleare. În paralel, oferă consultanţă În afaceri europene unei companii private din România, care dezvoltă proiecte În energie regenerabilă şi eficienţă energetică.
 • Pornind din pasiune şi dragoste pentru natură în adevăratul sens al cuvântului, Şerban Copot a înfiintat în anul 2006 Asociatia Generatia Verde. Pentru a-şi completa dorinţa de protejare şi conservare a naturii, a decis să urmeze cursuri specializate în domeniul ecologiei, fiind masterand în Drept Intern şi Internţional al Mediului la Universitatea Ecologică Bucureşti. Prin Intermediul Asociaţiei a reusit să aducă în atenţia populaţiei problemele cu care se confruntă mediul înconjurător. În cei aproape 4 ani de activitate Asociaţia a legat parteneriate cu Parcuri Naţionale din România, a demarat campanii, a participat la evenimente marcante din domeniul ecologiei, cum ar fi Forumul “Agora on Climate Change” în anul 2008 la Parlamentul European în Bruxelles. Recent Şerban a primit o nouă propunere din partea Comisiei Europene pentru a ocupa poziţia de Ambasador al Biodiversităţii în Romania.

 • Alexandru Costeniuc se ocupă cu supravegherea și administrația tehnică a instalațiilor solare pentru o companie din München care derulează proiecte în domeniul energiei regenerabile și promovează protecția mediului prin utilizarea energiei alternative. În paralel, Alexandru urmează cursurile Masterului în Managementul Energiei la Universitatea din Koblenz, Germania. Stagiile de practică la diferite companii internaționale, care au însoțit studiul la Facultatea de Informatică Economică a Universității de Științe Aplicate din München, i-au confirmat însemnatatea surselor regenerabile de energie și a protecției mediului. Este de părere ca modul în care România se afirmă în noul context internațional este deficitar și primul pas strategic este să se orienteze în ramuri economice cu potențial propriu și cerere internațională – domeniul energiei regenerabile este unul dintre ele.
 • Eugenia Gușilov a absolvit Columbia University, Facultatea de Relații Publice și Internaționale cu un master īn Afaceri Internaționale, specializarea –  management și politici publice īn domeniul energiei. Experiența profesională cuprinde lucrul īn analiza politică (Institutul Diplomatic Român, MAE), consultanță (Douglas Westwood), cercetare (Center for Energy Marine Transportation and Public Policy), strategie și dezvoltare (Umbrella Group) și, în prezent, fondator și manager al proiectului Romania Energy Center (ROEC) – primul think tank românesc dedicat exclusiv problemelor de energie.

 • Ilinca Năstase a absolvit filiera francofonă a Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, specializarea Instalaţii, urmând apoi masteratul, doctoratul şi un post doctorat la Universitatea din La Rochelle Franţa. În prezent, Ilinca este şef de lucrări la Facultatea de Instalaţii şi coordonează Centrul de Cercetare Avansata pentru Calitate Ambientală şi Fizica Clădirilor. Domeniile sale de competenţă vizează eficienţa energetică în construcţii, dezvoltarea de echipamente şi strategii inovante pentru reducerea consumului de energie, tehnici de măsură şi control.
 • Oana Pavunev studiază în prezent arhitectura la Northeastern University, din Boston, Statele Unite, după ce a absolvit Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, specializarea Matematică-Informatică. A desfăşurat o bogată activitate socială şi de voluntariat în diferite proiecte la nivel local şi în cadrul Fundaţiei Paneuropa. Este pasionată de domeniul energiilor convenţionale, alternative.

 • Delia Mihaela Rădulescu este absolventă a Universității Politehnică București, Facultatea de Energetică, cu specialitatea master în Managementul Mediului. A beneficiat de o bursă Erasmus la Ecole des Mines de Douai, unde a realizat lucrarea de disertație cu titlul “Modelarea curgerii în mediul poros cu reacții eterogene gaz/solid”. De asemenea, Delia a facut un internship la Wetsus Centrul de excelență pentru tehnologia apei în Leeuwarden, Olanda, unde a lucrat pe subiectul Celule de combustibil Microbiene. Pe parcursul facultății, Delia a obținut numeroase premii la sesiuni științifice de comunicare.

 • Dragoş Tâlvescu a absolvit programul de masterat în Marketing şi Management Internaţional al BI Norwegian Business School. În prezent, lucrează ca partener într-o companie de consultanţă în domeniul energiei în Oslo, Norvegia. Pe parcursul studiilor a participat la programe internaţionale de voluntariat în domeniul energiei, al schimbărilor climatice şi al dezvoltării durabile, inclusiv reprezentând Norvegia (şi, cu mândrie, România) la reuniuni europene. În prezent, Dragoş îşi aprofundează înţelegerea sectorului energetic european/ global, cu accent pe resurse regenerabile şi de gaz natural, şi participă în dezbateri la conferinţe europene pe aceste teme.

Suport

 • Cristina Moldovan a absolvit un program de master de dublă diplomă la BI Norwegian Business School și Academia de Studii Economice București, specializarea Finanțe. Ea ocupă funcția de Director al Relației cu Filialele LSRS din luna mai 2010, iar în cadrul Galei LSRS – ediția 2011 Cristina a primit distincția “Membrul LSRS al Anului 2010”, pentru contribuție semnificativă la dezvoltarea organizației.
 • Simion Hurghiş a absolvit programul de Bachelor secţia Administrarea Internaţională a Afacerilor al Universităţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din Viena, totodata ocupând funcţia de Prim Consilier Proiecte în cadrul LSRS Austria. Începând cu anul viitor va urma un program de masterat in domeniul relaţiilor internaţionale şi energiilor regenerabile.