Concurs A.D. Xenopol

Cu ocazia sărbătoririi a 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, Liga Studenților Români din Străinătate deschide concursul “A. D. Xenopol” pentru cel mai bun discurs festiv prilejuit de acest eveniment.

Între 14 – 18 august 1871, peste 3.000 de tineri români veniți din toate provinciile țării și din străinătate s-au reunit pentru Marea Serbare de la Putna și pentru primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au rămas în istorie drept momente esențiale ale procesului de modernizare și consolidare a Statului Român. Evenimentul de atunci a fost caracterizat drept „întrunirea naţiunii române în suvenirile trecutului, în însufleţirea prezentului şi speranţele viitorului”.

Acum, după aproape un secol și jumătate, România are din nou nevoie să audă vocea tinerilor, tineri care pot să definească un viitor mai bun pentru țara noastră. Concursul A. D. Xenopol se adresează tuturor studenților, masteranzilor și doctoranzilor români din țară și din străinătate, indiferent de domeniul de specializare. Cel mai bun discurs va fi susținut în cadrul festivităților prilejuite de Forumul România Jună și Pelerinajul spre Mănăstirea Putna din 12 – 15 august 2011, în prezența studenților români din țară și din străinătate, a academicienilor, diplomaților, presei și reprezentanților din diverse domenii ale sectorului public și privat.

Trimite-ne până pe 8 august 2011, pe adresa xenopol@lsrs.ro, discursul tău scris pe următoarea temă:

„Construirea unei viziuni sustenabile pentru România: incursiune în trecut, prezent și viitor”

 

În elaborarea acestui discurs, te rugăm să ai în vedere următoarele aspecte:

  • Evenimentul marchează reunirea celor mai buni tineri specialiști români din țară și din străinătate, într-un moment de comemorare istorică (140 de ani de la Marea Serbare și Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni)
  • În cadrul evenimentului vor fi definite direcțiile principale de dezvoltare ale României pe termen lung, din perspectiva tinerilor români educați la cel mai înalt nivel : o nouă viziune pentru România de mâine.
  • Textul trebuie să se încadreze în limita a 2000 de cuvinte.
  • Numele candidatului se va regăsi în spațiul din dreapta sus, caracter Times New Roman, mărimea 12, bold.
  • Titlul discursului va fi în format Times New Roman, mărimea 13, bold.
  • Textul discursului va fi în format Times New Roman, mărimea 12.
  • În ceea ce privește stilul paragrafului, spațierea dintre rânduri va fi 1,5.
  • Criteriile de jurizare sunt disponibile aici
  • Pentru orice alte întrebări, nu ezita să ne trimiți un e-mail pe adresa: xenopol@lsrs.ro.

Acum 140 de ani, A. D. Xenopol rostea, în fața mulțimii adunate la Putna:

„Cu patru sute de ani aruncăm noi gândirile şi simţirile noastre înapoi şi totuşi, de vom privi bine în sufletul nostru, vom vedea cum se amestecă, în acel îndepărtat trecut, farmecul viitorului […]”. Farmecul viitorului ne aparține.

Așteptăm cu drag discursurile și cuvântările voastre festive. Mult succes!