Pelerinaj Putna

Ești pregătit pentru a participa la primul eveniment de mare anvergură care reunește tineri români din țară și de peste hotare. Îți dorești să demonstrezi că generația noastră este altfel, că avem un cuvânt de spus. Îți dorești o Românie democratică și prosperă. O Românie Jună. Dacă nu noi, cine? Dacă nu acum, atunci când?

Fă primul pas. Vino să ne cunoaștem și să serbăm împreună 140 de ani de la Primul Congres al Studenților Români (15 august 1871-15 august 2011), în același loc istoric, chiar la Mănăstirea Putna. Vino singur sau cu prietenii. Vino pentru o zi sau pentru două. Vino pregătit cu cortul sau rezervă-ți un loc la una dintre pensiunile din zonă.

Vino să ne asumăm propriul viitor. Străbunicii și bunicii noștri au luptat cu arma în mână în două războaie mondiale. Părinții le-au urmat exemplul și au dat jos la Revoluția din ’89 un regim odios, dictatorial. Ei și-au făcut datoria. Dar noi? Ce rol va avea generația noastră în istoria României?

Vino la Putna pe 15 august! Să ne prezentăm omagiile celor care acum 140 de ani puneau împreună bazele celei mai luminoase perioade din istoria României (1877-Independența Națională, 1918-Marea Unire, epoca interbelică). La rândul nostru, să ne amintim de trecutul glorios al românilor și să ne asumăm un nou viitor de care să putem fi mândri: un viitor democratic, prosper și demn.

Dincolo de etnie, religie, credințe personale, ideologie etc. ne unesc câteva lucruri esențiale: suntem cetățeni ai României, ne respectăm unii pe alții și avem convingerea că generația noastră are o responsabilitate proprie de a pune umărul la dezvoltarea țării. Împreună, putem contura un arc simbolic peste timp, la Putna, un loc unic în istoria poporului român.

Anunță-ți prezența la Putna completând Formularul de Participare.

Participanții sunt încurajați să se intereseze pe cont propriu în legătură cu opțiunile de transport și cazare. Opțiunile sunt limitate. Sunt trenuri directe din Suceava, iar gara se află chiar în Putna. Există și câteva microbuze din Rădăuți, dar și varianta de a veni cu mașinile personale (însă, atenție, locurile de parcare sunt limitate!) Contăm pe fiecare tânăr care vine că poate să se descurce și pe cont propriu!

Și să nu uităm că acum 140 de ani transportul spre Putna și “cazarea” erau mult, mult mai dificile. Și totuși 3.000 de tineri din întreaga țară au răspuns prezent. Ei și-au făcut datoria.

Azi, România Jună are șansa de a le urma exemplul. Înainte, împreună!

 

În calitatea sa de organizator, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) mulțumește Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinul oferit în organizarea evenimentului România Jună la Mănăstirea Putna, pe 15 august 2011, exact pe locurile unde acum 140 de ani peste 3.000 de tineri români participau la primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni.

Părinții de la Mănăstirea Putna au compus următoarea rugăciune și îi încurajează pe tinerii credincioși să o rostească:

Rugaciune

România Jună de azi

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu, precum ai căutat totdeauna cu milostivire către neamul nostru, arătându-Te binevoitor şi binecuvântându-i pe tinerii care la 1871, în împrejurări potrivnice, s-au întâlnit la Putna, Ierusalimul neamului românesc, şi acum binecuvintează ca în ziua Adormirii Maicii Tale să venim şi să punem o smerită închinare la Icoana ei, cea făcătoare de minuni, şi o floare la mormântul apărătorului şi alesului Tău, al slăvitului Voievod Ştefan.

Şi, pentru rugăciunile tuturor sfânt-strămoşilor noştri, ocroteşte-ne ţara, întăreşte-ne în credinţă, unitate şi dragoste de neam şi dă-ne discernământ în buna chivernisire a zilei de mâine a generaţiei noastre, ca să împlinim cu vrednicie gândul Tău pentru neamul nostru românesc de pretutindeni, aşa cum a fost gândul Tău şi cu Sfântul nostru strămoş Ştefan. Ajută-ne ca floarea recunoştinţei noastre să fie aşezată pe altarul României June de la 1871, acum, la sorocul celor 140 de ani. Şi, pentru jertfa şi dragostea lor, fă să fie bine primită această ofrandă a noastră, a tinerilor români de azi, spre propăşirea neamului şi spre slava numelui Tău în veci. Amin.

Documente utile:

Cazare Putna Radauti (PDF)

Transport Putna si Suceava (PDF)
 

*Mențiune: Prin Statutul său, Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o organizație apolitică și echi-distantă.  Astfel, LSRS și organizațiile partenere ale evenimentului România Jună au onoarea de a chema la Putna toți tinerii români care doresc să marcheze împreună 140 de ani de la primul Congres al Studenților Români, indiferent de etnie, religie, sex, ideologie politică sau orientare sexuală.