Relatii internationale si securitate nationala

„… fundamentarea atât de necesară a unei viziuni proprii româneşti şi a unei strategii, care dincolo de situaţii de criză ar trebui să dea soluţii eficiente problemelor care privesc viitorul naţiunii noastre, locul şi rolul său în Europa şi în lume. […] Trebuie să ajungem la acea înţelegere necesară asupra realităţilor europene din care facem parte. Realismul în politică nu înseamnă însă a ne îndepărta de la idealurile noastre perene. Dimpotrivă, cele mai înalte aspiraţii nu se pot realiza decât prin recunoaşterea şi înţelegerea permanentă a realităţilor existenţei, o cumpănă grea între naţional şi universal. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să ne deschidem către exterior; trebuie să avem în acelaşi timp în minte şi în faptă, în primul rând interesele naţiunii. Iată de ce politica românească are nevoie acum mai mult ca oricând să-şi croiască o strategie proprie, să se afirme ca o voce politică distinctă în contextul naţiunilor moderne.”

Amb. Prof. Dr. Dumitru Preda

Agenda

 Download Agenda

Care este potenţialul statului român în prezent, în context regional, european şi internaţional?„Nu pot avea faţă de evenimentele de azi, pe care numai istoria le va putea judeca, decât o atitudine de diplomat, adică de soldat al ţării mele” Grigore Gafencu

 1. Care ar fi capacitatea reală a României pe care ţara noastră poate să o atingă printr-o conlucrare armonioasă a tuturor instituţiilor sale, la toate nivelele?

 2. Cum trebuie să fie repoziţionateatât discursul, cât şi demersurile externe ale statului român pe un eşicher naţional, ca parte integrantă şi reprezentativă a unei identităţi europene şi euro-atlantice, deopotrivă umanistă şi universală?

 3. Este necesară o abordare previzionară (foresight), care să redeschidă acţiunea diplomaţiei române, demersurile acesteia – pe toate palierele (politic, economic, cultural, etc.), către acele state şi regiuni ale lumii care au constituit parteneri viabili şi în perioada dinainte de 1989?

 4. Constituirea unei şcoli transdisciplinare de diplomaţie ar putea constitui răspunsul pe termen lung al dorinţei de implicare a statului român pe întregul spectru al relaţiilor internaţionale?

Moderatori

 • Sergiu Celac diplomat român, ambasador de carierǎ, fost Ministru al Afacerilor Externe. Nǎscut pe 26 mai 1939, Bucureşti. Absolvent al Universitǎţii Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Strǎine (1961). Carierǎ diplomaticǎ din 1961, Director de Planificare Politicǎ (1968 – 1974), Prim-Consilier al Ministrului (1974); Consilier în cadrul Consiliului de Stat (1974 – 1978). Ȋndepǎrtat pentru disidenţǎ politicǎ, a trǎit ca redactor de carte şi traducǎtor profesionist de poezie şi ficţiune (1978 – 1989). Ministru al Afacerilor Externe în primul Guvern post-comunist (decembrie 1989 – iunie 1990). Ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii şi în Irlanda (1990 – 1996). Ȋn calitate de Ambasador cu însǎrcinǎri speciale în Ministerul Afacerilor Externe (1996 – 2000), a avut misiuni ca trimis special în Balcani, Orientul Mijlociu, Caucaz şi Asia Centralǎ. Preşedinte al Institutului Român de Studii Internaţionale (2001 – 2003). Director General supleant, Centrul Internaţional de Studii al Mǎrii Negre (International Centre for Black Sea Studies), Atena, 2003 – 2007. Posturi curente: Consilier Principal, Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilǎ (National Centre for Sustainable Development); VicePreşedinte, Asociaţia Românǎ pentru Clubul de la Roma; membru Uniunea Scriitorilor din România.

 • Nicolae Iordan-Constantinescu: Sunt absolvent al Facultatilor de Comert Exterior (Academia de Studii Economice, Bucuresti) si Drept (Universitatea din Bucuresti), cu doctorat in stiinte economice (Academia de Studii Economice, Bucuresti), specializarea relatii economice internationale. Activitati desfasurate in comert exterior si cooperare economica si tehnico-stiintifica internationala, precum si in diplomatia romaneasca (ministru-consilier), cu posturi in exterior in SUA, Luxemburg si Grecia. In prezent sunt lector universitar la Universitatea Financiar-Bancara din Bucuresti, cu domenii de interes piata de capital, fondurile de investitii si de pensii, tendinte in economia mondiala, fenomenele integrationiste, precum si presedinte al Fundatiei Paneuropa, platforma de dialog si actiune in domeniul relatiilor europene. Participant la numeroase conferinte, congrese si alte manifestari stiintifice in tara si strainatate.
 • Şerban Filip Cioculescu (n. 1972, în Bucureşti) a absolvit Facultatea de Litere în 1995 şi Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti în 2001, obţinând ulterior din partea acesteia diploma de master în relaţii internaţionale. Începând din anul 2009 este doctor în ştiinţe politice al Universităţii Bucureşti. În prezent este angajat ca cercetător ştiinţific principal gradul III în domeniul securităţii internaţionale la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării. A publicat câteva zeci de articole în domeniul securităţii, relaţiilor internaţionale şi geopoliticii în diverse reviste ştiinţifice din ţară şi din străinătate. Cadru didactic invitat în cadrul Facultăţii de ştiinţe politice a Universităţii Bucureşti (2005-prezent). De asemenea, conferenţiază pe tema „Conflictele naţionale, etnice şi religioase” la Colegiul de Operaţiuni Multinaţionale şi Management al Crizelor din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I şi este lector invitat la Institutul Diplomatic Român (MAE). Este membru al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale (ADIRI) şi al grupului de dezbateri „România în politica internaţională”. În anul 2007, a publicat volumul de autor Introducere în teoria relaţiilor internaţionale, la Editura Militară din Bucureşti, al doilea manual de acest gen publicat în România. A mai publicat şi alte volume de autor: România postcomunistă în ecuaţia strategică a vecinătăţilor: Balcanii, Marea Neagră şi Orientul Mijlociu Extins, Ed. Universităţii Bucureşti, 2009 şi Terra incognita? Repere pentru „cartografierea” haosului din relaţiile internaţionale contemporane, Ed. Militară, Bucureşti, 2010.

 • Iulian Fota – este actualmente consiler prezidenţial pe probleme de securitate. A absolvit numeroase cursuri şi studii în ţară şi în străinătate. A fost director al Colegiului National de Apărare, fiind, totodată, şi lector universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir şi doctorand în disciplina relaţiilor internaţionale la SNSPA, Facultatea de Ştiinţe Politice. Afilieri internaţionale: 1994 – Membru în “YOUNG LEADERS REGISTRY” editat de The Atlantic Council Foundation din Washington, SUA; din 2004 – Membru al “TEAM EUROPE” – grup de experţi români nominalizaţi de Comisia Europeană de la Bruxelles pentru a asigura informarea opiniei publice din România cu privire la principalele politici ale UE; 2006-2009 – Participant la un proiect de cercetare al NATO, din cadrul Programului “ Science for Peace”; 2007-2008  Membru al Balkan Task Force, grup de evaluare a situaţiei din Europa de Sud-Est, organizat de către Institutul de Studii de Securitate al UE, Paris. Mai multe detalii pe: http://www.presidency.ro/?_RID=pers&id=116&_PRID=dep&pid=
 • Dr. Liviu Mureşan este Fondator şi Preşedinte executiv al Fundaţiei EURISC (din 1995).
   • A ocupat diverse posturile în structurile guvernamentale: consilier al Primului-Ministru, consilier al Ministrului de interne şi altele. A fost Directorul Agenţiei Române pentru construirea Centrului de Combatere a Crimei Organizate Transfrontaliere (Centrul SECI) cât şi Director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare, ca prim civil în funcţie de conducere în Armata Română (1993-1994). A fost membru al Parlamentului României, lider al majorităţii. Este profesor asociat la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi coordonează/contribuie la proiecte de cercetare şi inovare de securitate în România, Bruxelles şi altele.


De profesie inginer de telecomunicații, generalul(rez) Alexandru Grumaz este absolventul Universității Naționale de Apărare a SUA, Washington,DC, cu Masterul în Strategia Resurselor de Apărare Naționale. A ocupat pe rând funcții imporatnte în Ministerul Apărării, precum șef al Direcție Management Resurse pentru Înzestrare, șef al Direcției Planificare Integrată a Apărării și Inspector General pentru Armamente. De asemenea a deținut poziția de subsecretar de stat la Serviciul de Telecomunicatii Speciale perioadă în care s-a implementat Apelul unic de urgență112.

 •  Între 2007 și 2009 a fost Consul General al Romaniei la Shanghai, Republica Populara Chineză. Absolvent al J.F.Kenedy School of Government, Harvard, doctor în Șiinte Inginerești, generalul (rez) Alexandru Grumaz are o vastă expertiză în planificare strategică, relaţii internaţionale militare şi civile dar și în managementul riscului. Este membru al Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE),SUA, și al Association of Communications, Electronics, Intelligence and Information System Professionals (AFCEA),SUA. Este autor de analiza geopolitice și geoeconomice. În prezent este consilier al bordului Raiffeisen Capital & Investment.

 • Dana Marca este diplomat de cariera, cu specializarea in domeniul politicilor de securitate / aspecte politico-militare. A absolvit programe de pregatire in domeniu la Naval Postgraduate School (
 • MA) -Monterey/CA/USA, NATO College – Roma/Italia, Geneva Center for Security Policy –Geneva/Elvetia, Harvard Kennedy School/Kokkalis Program, European Security and Defence College – Bruxelles/Belgia. A activat de-a lungul timpului in sfera societatii civile prin asocieri informale cu CASA NATO, Rotary Triumph Bucuresti, Renaissance Foundation, CRREDAE, dar si afilieri formale precum – Women in International Security Romania (membru fondator), Aspen Institut Romania (membru asociat). In 2002, Dana Marca a fost decorata cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler pentru contributiile aduse la Campania de aderare a Romaniei la NATO.

 • Sandu Zamfirescu este absolvent al Facultăţii de Filosofie – specializare în F
 • ilosofie Morală şi Politică, din cadrul Universităţii Bucureşti. Deţine titlul de master în Relaţii Internaţionale, obţinut în cadrul Facultăţii de Istorie. A urmat studii post-universitare în Drept Comunitar în cadrul Facultăţii de Drept. A absolvit cursurile de Expert şi, respectiv, Specialist în Managementul Cunoaşterii (KM). Din anul 1997, este membru al Fundaţiei EUROLINK-Casa Europei (www.HouseofEurope.ro) din Bucur
  eşti, ocupând în prezent funcţia de Secretar General. A fost implicat în coordonarea unor proiecte precum: Săptămâna Europeană a IMM-urilor”, “Ziua Europeană a Concurenţei şi Competitivităţii”, “Şcoala Banilor Europeni”, “Reţeaua Regională pentru Inovare în Bazinul Mării Negre – Regiunea Dunării”.


Experti


 • Alexandra Dobra, 21 de ani, va fi studenta in MPhil in Relatii Internationale la Cambridge University, incepand cu octombrie 2011. Este autorul a 25 de articole academice publicate/acceptate spre publicare in reviste stiintifice internationale cu comitet de lectura si Think Tank-uri. In cadrul acestor publicatii, a dezvoltat mai multe modele teoretice originale in domeniul de securitate, guvernanta si e-democratie (ex : the Inferential Model ; Autopoietic dyade maintaining State fragility ; Systemic Causality : the Fragile State as a communicational co-construction). Alexandra Dobra este primul student la nivel licenta care a ocupat/ocupa functiile de : (i) Editor pentru jurnalul Politikon, The IAPSS Academic Journal (indexat in IPSA) ; (ii) Redactor la jurnalul academic ResPublica Nova, ENS de Paris si ; (iii) Council Board Member pentru Gerson Lehrman Group. De asemenea, este Fondatorul si Presedintele catedrei din York (si urmeaza Cambridge) pentru jurnalul academic The Transatlantic. In iulie 2011 si-a absolvit cu distinctie diploma de Bachelor in Politica si Relatii Internationale la The University of York si ii a fost atribuit premiul The University of York Graeme Moody Prize of the Outstanding Dissertation.


 • Anamaria Chiş a absolvit masteratul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative în 2010 şi Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Universitatea Bucureşti. Preocupările sale de cercetare vizează cooperarea internaţională pentru dezvoltare, instituţiile şi politicile Uniunii Europene, politica externă a Uniunii faţă de statele vecine şi analiza instituţională. Urmăreşte cu interes politicile pentru cooperare şi dezvoltare la nivelul UE şi ale statelor membre, dar şi contextul global. Este autoarea policy paper-ului „Parteneriatul Estic – între integrare europeană și simplă cooperare” publicat de Fundația Soros România în cadrul competiției „Caucazul pe agenda publică europeană”. În prezent face parte din echipa Centrului de Analiză şi Dezvoltare Instituţională – Eleutheria din Bucureşti.

 • Ana-Maria Ghimiş este absolventă a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administra
 • tive (SNSPA) din Bucureşti- Facultatea de Ştiinţe Politice- specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (tema lucrării de licenţă- Politica energetică a Federaţiei Ruse). În prezent urmează cursurile programului masteral cu predare în limba engleză- Security and Diplomacy din cadrul D
  epartamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană- SNSPA. Domenii de interes major: politicile UE privind terţii, NATO, politica exxternă a Federaţiei Ruse, zona Caucazului, securitatea energetică, interese materializate prin publicarea mai multor articole.
 • Calcan Dragoș Ștefan este student în anul III la ASE București, Facultatea de Relații Economice Internaționale, secția cu predare în limba engleză. În anul universitar 2010-2011 a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea Paris Est Creteil Val de Marne. Acesta a realizat în această perioadă și un internship de patru luni la Ambasada României la Paris, în domeniul relațiilor internaționale. De asemenea, a participat în diverse proiecte internaționale ce au avut ca finalitate întocmirea unor serii de propuneri destinate forumurilor superioare ale Uniunii Europene. Este extrem de interesat de rolul pe care România îl poate ocupa pe plan regional, european și global, dar și de administrarea resurselor naturale și de modul în care acestea pot deveni un aspect important al securității naționale.

 

 

 • Drd. Gabriela-Cornelia Horoșanu se caracterizează prin seriozitate și devotament cauzelor asumate, abilități analitice, înclinație spre o cercetare inovatoare și aplicată. Este o bună cunoscătoare a domeniilor în care a obținut specializări, precum relațiile internaționale și studiile de securitate, cu accent pe instituții internaționale, misiuni internaționale și managementul conflictelor. Membru al comunității academice din România, a desfășurat cercetări teoretice și de teren, a susținut cursuri și seminarii în domeniile de competență și a manageriat echipe în organizații private.

 • Octavian Milevschi este în prezent doctorand în Științe Politice specializarea Relații Internaționale în cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative, București. Este de asemenea alumn al Colegiului Noua Europă, programul Black Sea Link 2010-2011. S-a afirmat ca expert pe probleme de politică externă și securitate în Regiunea Extinsă a Mării Negre (REMN) și spațiul post-sovietic. A colaborat în trecut cu centre de cercetare din România și străinătate precum Centrul de Studii Est-Europene din Bremen (Germania), Fundația Universitară a Mării Negre (România), Centrul de Studii Est-Europene și Asiatice (România) și Fundația Friedrich Ebert (România). Este autorul mai multor capitole în volume colective pe subiecte ca politica externă și de securitate a Rusiei în REMN, securitatea energetică în REMN, conflicte înghețate în spațiul post-sovietic și politica externă a României față de Republica Moldova.

 • Alexandra Năstase este Co-fondator şi Preşedinte al Centrului Român pentru Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Delegat de Tineret la Naţiunile Unite şi Fellow la Colegiul Europei, prin programul Leadership Development Programme. Southeast Europe and the EU. Cu peste 6 ani experienţă în organizarea de programe de formare şi 2 ani în programe de cercetare, ea face parte din mai multe reţele de tineri europeni care promovează implicarea activă în societate şi standardele înalte în educaţie, în special în Relaţii Internaţionale. Este absolventă a unui Master de Studii de Securitate la Universitatea Bucureşti şi a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. Principalele arii de interes sunt Studii de Securitate, Europa de Sud-Est şi Afaceri Europene.

 • Agnes NicolescuȘef al biroului Studii și Analiză din cadrul IER, deține un masterat în relații internaționale (Facultatea de Științe Politice și Administrative, Univ. București), fiind licențiată în Științe Politice – secția engleză a aceleiași universități. După absolvirea unui stagiu în cadrul diviziei de diplomație publică a NATO – HQ Bruxelles, a dobândit experiență în sectorul public, privat dar și în mediul non-guvernamental,  în cadrul unor organizații și asociatii precum Casa NATO, ARDOR și “Forumul Tinerilor”. Autor a numeroase articole și lucrări științifice, are intervenții în mod constant la conferințe naționale și internaționale pe tematici vizând politica europeană de vecinătate, politica externă și de securitate a UE, politica externă a Rusiei, relațiile transatlantice și mediul de securitate din Orientul Mijlociu.

 • Avand o preocupare stiintifica si practica in domentiul studiilor de pace si conflict, Ioana Pal detine o diploma de masterat in Stiinte Politice (Conflict Resolution and Governance) de la Universitatea din Amsterdam si o diploma de licenta in Relatii Internationale si Studii Europene de la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti. In 2010, dupa urmarea unor stagii de cercetare in spatial Orientului Mijlociu, a obtinut o bursa Fulbright Junior la Maxwell School of Syracuse University in New York, SUA.

 • George-Cristian Potrivitu, 19 ani, studiază ingineria aerospațială la Academia Tehnică Militară din București. Deși se pregătește într-un domeniu al științelor exacte, a fost dintotdeauna atras și de sfera relațiilor internaționale și a diplomației. Cele patru lucrări publicate în culegerile unor simpozioane naționale de științe politice și relații internaționale sunt doar începutul unui parcurs pe care îl vrea a fi o împletire a meseriei de inginer cu cea de diplomat. Printre realizările cele mai importante se afla câștigarea finalelor naționale ale Competiției Intenaționale Aliante (sub egida NATO) în 2008 și 2009 și locul al treilea la finala internațională a aceleași competiții, în 2008. De asemenea, George a fost și președinte al Avacatului Elevilor din colegiul în care a studiat, fiind membru al Student World Assembly și Young Atlanticists Network. Voluntariatul reprezintă un alt domeniu în care activează George, acesta fiind voluntar pentru Crucea Roșie, iar vara aceasta va fi managerul unui work camp al Asociației Jeunesse et Reconstruction din Franța.
 • Alex Dena   Este licențiat în științe juridice și absolvent al programului de master: „Managementul informațiilor în combaterea terorismului”. În prezent participă în programul UN CASA (Coordinating Action on Small Arms), ca membru în Expert Reference Group, pentru elaborarea standardului ISACS (International Small Arms Control Standard). 
 • Carmen Rijnoveanu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Ministerul Apărării Naţionale. În perioada 1996-2000, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti având ca specializare relaţii internaţionale în perioada Războiului Rece şi post Război Rece. A urmat cursurile masterale în cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice din Bucureşti în perioada 2000-2002. Participă activ la o serie de programe şi proiecte internaţionale în domeniul relaţiilor internaţionale şi istoriei militare. Este membră a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor din cadrului Consorţiului PfP, al Proiectului Parallel History Project al Universităţii Widrow Wilson din Washington şi, de asemenea, este membră a Secretariatului care coordonează Grupul de Lucru privind Regiunea Extinsă a Mării Negre din cadrul Consorţiului PfP al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.

 • Daniela Siscanu este cercetator la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara (Ministerului Apararii) si cercetator in cadrul programului de Politica Externa, Centrul de Sudii Est-europene si Asiatice. Are studii academice postuniversitare in relatii internaţionale la SNSPA si este Licentiata in Drept a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A lucrat in calitate de “Faculty Adviser for NATO Senior Executive Master”, Centrul de Studii NATO, SNSPA si a fost colaboratoare a Centrului de Studiere si Prevenire a Conflictelor, Bucuresti. Domenii de interes major: politica energetica a Federatiei Ruse, politica externă a Federaţiei Ruse in spaţiul ex-sovietic, Asia Centrală – aspecte politice, economice si de securitate, conflicte inghetate din fostele republici sovietice.
 • Maria Ileana Stǎnescu a studiat în Marea Britanie începând cu luna septembrie 2007, fiind unul dintre beneficiarii Bursei Speciale “Guvernul României”. A urmat studiile de licenţǎ la University College London, unde a studiat Politicǎ şi Studii Est-Europene în cadrul Şcolii de Studii Slavone şi Est-Europene. În iulie 2011 a absolvit Universitatea Oxford, unde a dobândit diploma de master în Studii Ruseşti şi Est-Europene. Prin aceste studii, s-a specializat în domeniul politicii externe a Federaţiei Ruse faţǎ de ‘vecinatatea apropiatǎ’, în contextul conflictelor îngheţate din spaţiul post-sovietic, precum cel dintre regiunea separatistǎ Transnistria şi Republica Moldova. În ceea ce priveşte experienţa profesionalǎ, Maria a desfaşurat diferite stagii de practicǎ în cadrul unor instituţii naţionale şi europene, precum Institutul European din România şi Parlamentul European. Printre activitǎţile extra-curriculare se numǎrǎ şi cele de voluntariat în cadrul unor ONG-uri din Londra, precum şi activitǎţi de cercetare, cea mai recentǎ fiind realizatǎ în cadrul Universitǎţii Oxford, unde a lucrat ca asistent de cercetare pe tema crizei economice în Europa de est, cu accent pe consecinţele sale în societatea româneascǎ.

 • Absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti, Angela Tacea deţine o diplomă de Master recherche în politică comparată- Rusia şi spaţiul CSI, obşinută în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice din Paris (Sciences Po). Işi redactează actualmente teza de doctorat în cadrul Centrului de Relaţii Internaţionale (CERI) din Institutul de Ştiinţe Politice din Paris pe tematica europenizarii politicilor lingvistice naţionale. În prezent lucrează ca asistent de cercetare în cadrul Centrului de Studii Europene din Paris pentru două proiecte: EU-ParlWatch: National Parliaments after the Lisbon Treaty: Domestic Watchdogs or Autonomous Players? (ANR-ORA) şi « Les députés font-ils la loi ? » Partenariat Institutions- Citoyens (finanţat de Région Île de France). A fost şi este implicată în activitatea mai multor organizaţii non-guvernamentale : Fundaţia Paneuropa, ASUB (Asociaţia Studenţilor din Universitatea Bucuresţi), AEF (Association des Etudiants Francophones).

 • Absolventa a Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie, si a Facultăţii de Relaţii Internationale şi Studii Europene din cadrul Universităţii Spiru Haret, Cristiana Maria Tolomeiu a fost preocupata cu precadere de aderarea Romaniei la UE şi efectele acesteia, şi aderarea la spaţiul Schengen, motiv pentru care a urmat un master de Advanced Studies in European Integration la Institutul European din Basel, Elveţia. Aici a aprofundat cercetarea in domeniul aderării la spaţiul Schengen prin lucrarea de dizertaţie Schengen Enlargement – A Challenge for the European Security Policy. În cadrul programului de studiu din Elveţia, a fost interesată şi de dreptul european, calificându-se la concursul European Law Moot Court Competition, desfăşurat la New York, 2010. Activitatea profesională şi-a desfăşurat-o până în prezent în cadrul Ministerului de Interne, ca ofiţer specialist în domeniul integrării în spaţiul Schengen, securitate şi cooperare poliţienească.
 • Cristiana Maria a avut șansa să beneficieze de o deschidere către cultura europeană încă din perioada liceului, urmând cursurile clasei speciale UNESCO. În acea perioadă de formare a valorilor personale, a întâlnit oameni al căror spirit civic a motivat-o până în prezent. În timpul facultății a parcurs un stagiu de practică în cadrul Cabinetului Președintelui Parlamentului European, în mandatul lui Hans-Gert Poettering, fiind primul român din acest departament. În continuare, a experimentat din nou această senzație a “înaintașului”, lucrând în Ministerul de Finanțe al Austriei, în strânsă legătură cu departamentul de Coordonare a Afacerilor Europene. În urmă cu un an s-a întors în Romania, iar în prezent urmează cursurile programului de master intitulat “Security & Diplomacy”. Din melanjul fondului academic și al celui profesional, a ales să amplifice acele ingrediente care o instruiesc permanent pentru a deveni un om și un profesionist mai bun. Ar vrea să poată transpune aceleași viziuni și valori proprii ei și în societatea românească pentru a transforma-o eminamente în bine. Consideră că doar alăturându-se unor tineri la fel de deschiși și de motivați, iși poate aduce contribuția la relansarea spiritului român. În acest caz, acea trăsătură imperios necesară devine solidaritatea. De aici și interesul său pentru cooperare, mai precis transpusă în mediul de securitate.
 • Krisztina Pűsők este în prezent masterandă în Studii de Securitate Internaţională (M.Litt. International Security Studies) din cadrul Universităţii St Andrews, Scoţia. Deţine de asemenea o diplomă de BA în Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Webster Vienna, de unde a absolvit cu o Diplomă de Onoare a Departamentului de Istorie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale in 2010. Deţinând şi o diplomă de BA în Business Internaţional tot din cadrul Universităţii Webster Vienna, începând din 2008 Krisztina a lucrat pentru mai multe companii şi corporaţii din Austria. În 2010 a terminat un stagiu la Secretariatul OSCE, mai exact in cadrul Biroului Reprezentantului Special şi Coordonator pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane (OS-CTHB). Printre alte experienţe academice se numără şi participarea la prima şcoală de vară Oxbridge Learning Academy în cadrul Universităţii Georgetown, Washington D.C. pe tema “Power and Politics”.

 

 

 • Raluca Răileanu a terminat masterul în Relații Internaționale, specializarea Analiză și Soluționarea Conflictelor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Studiile de licenţă în relații internaționale şi administrarea afacerilor le-a urmat în Statele Unite. A participat la numeroase conferințe în domeniul relațiilor internaționale şi a publicat câteva materiale în domeniu. De asemenea, a făcut stagii de practică la un colegiu filială a Universităţii Naţionale de Apărare din Washington, DC, la PNUD – Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare şi la Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning. A participat, de asemenea, la un seminar de o săptămână la sediul ONU din New York, unde a avut ocazia să întâlnească ambasadori din diverse ţări membre ONU şi alţi diplomaţi.
 • Adrian Stratulat este un tânăr specialist în domeniul relațiilor internaționale și al diplomației. Masterand în geopolitică și dublu licențiat în economie și științe politice, Adrian și-a dedicat formarea academică studiului relațiilor internaționale, atât din punct de vedere economic (prin studiile sale în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE), cât și din punct de vedere politic (prin studiile în cadrul Facultății de Științe Politice – SNSPA – specializarea Relații Internaționale și Studii Europene). Fascinația sa pentru diplomație și studiul relațiilor internaționale l-au determinat să ia parte la o serie de conferințe, voluntariate si internshipuri, precum în cadrul MAE sau la Fundația EURISC și de asemenea să urmeze Programul de Formare Diplomatică Inițială în cadrul Institutului Diplomatic Român. Adrian dorește de asemenea să continue studiul asupra relațiilor internaționale din perspectiva geopolitică printr-un doctorat în domeniu și să activeze pe viitor în diplomație sau în analiză de politică externă, pentru a putea aduce o contribuție la dezvoltarea societății românești. Adrian este în prezent prim-vicepreședinte al Asociației Studenților și Absolvenților de Geopolitică și Relații Internaționale.
 • Miruna Troncotă (n 1986, în Bucureşti) a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA) şi masteratul de cercetare Teorie şi Analiză Politică (SNSPA). Pentru al treilea semestru masteral a primit o bursă de studiu la Universitatea Karl Franzens (Graz, Austria). Din 2010 este doctorandă la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA).  Fiind pasionată de interacţiunea cu tinerii şi de dezvoltarea abilităţilor de predare şi învăţare a absolvit modulul pedagogic (nivelele I şi II) şi este Formator certificat CNFPA din 2006. Încă din timpul facultăţii a fost implicată în activităţi de voluntariat şi a efectuat stagii de practică şi de cercetare în ONG-uri precum Asociaţia Pro Democraţia, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Revista 22, Consiliul Tineretului din România, şi în instituţii publice precum Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi Ministerul Afacerilor Externe (voluntar in organizarea summit-ului NATO la Bucureşti, 3-4 aprilie 2008). Fiind pasionată de relaţiile internaţionale şi de dialogul intercultural a participat la peste 7 şcoli de vară internaţionale. În 2008-2009 a absolvit Leadership Development Program – South East Europe Young Leaders – program de dezvoltare a abilităţilor de leadership internaţional organizat de European Fund for the Balkans şi College of Europe, ceea ce i-a permis să dezvolte un proiect de comunicare a valorilor europene prin artă la Sarajevo (Bosnia Herţegovina). În 2010 a lucrat ca facilitator al Fundaţiei Soros într-un proiect educaţional de dezvoltare comunitară iar în 2011 ca facilitator într-un proiect cu finanţare europeană al Convenţiei Naţionale a Fundaţiilor de Tineret (CNFT). Fiind pasionată de promovarea valorilor culturale şi de literatură, a organizat numeroase evenimente culturale independente, dar şi în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România şi Institutul Cultural Român. A publicat două volume de poezie. În ultimul an a prezentat articole academice la 3 conferinţe internaţionale pe tema cercetării doctorale: europenizarea Bosniei Herţegovina. Interesele de cercetare sunt în sfera integrării europene, a teoriei relaţiilor internaţionale, a securităţii naţionale, democratizarea Balcanilor de Vest şi a politicilor culturale.

 • Voicescu Vlad Alexandru a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” iar în prezent este doctorand în Științe Juridice specializarea Drept Internațional Public în cadrul Academiei Române – Institutul de Cercetări Juridice ”Andrei Rădulescu”. Preocuparea pentru studiul instituțiilor dreptului internațional public și noile transformări ale acestora în epoca modernă s-a concretizat prin participarea la cursurile de vară ale Academiei de Drept Internațional de la Haga, și alte programe de pregătire în domeniul relațiilor internaționale. Este membru al Asociației Internaționale de Drept Penal și al Asociației Române de Științe Penale unde activează în cadrul Biroului de Relații Internaționale.


 •    Simona Soare – Este cercetatoare la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară din cadrul Ministerul Apărării. Simona Soare se pregătește să susțină in 2011 teza de doctorat pe tema balansării soft în cadrul SNSPA. Este absolventa a unui master în Relaţii Internaţionale la SNSPA şi este Licenţiată în Ştiinţe Politice a aceleiaşi universităţi. A lucrat ca analist pe spaţiul sovietic în cadrul Centrului de Studii Internaţionale şi de Securitate, Bucureşti. A fost director executiv al Centrului de Studii Est-Europene si Asiatice (CSEEA) si editor al Journal of East-European and Asian Studies, editat şi publicat de CSEEA.  Printre publicaţiile sale se numără: Simona Soare “Pacea Americana: Pacea Paradoxurilor si Paradoxurile Pacii”, studiu introductiv la Christopher Layne, Peace of Illusions. American Grand Strategy from 1940 to the Present (Harvard University Press, 2006), Iasi: Polirom, in curs de publicare; Simona Soare, “Rolul NATO – rătăcit între reformismul american şi reticenţa europeană!, Foreign Policy, nr. Sept/Oct 2010; Simona Soare, “The Romanian-Russian bilateral relationship in the aftermath of Romania’s Euro-Atlantic Integration, Monitor Strategic, nr. 1-2/2010, ISPAIM; Andrei Miroiu, Simona Soare, Politica de Securitate a României (1878 – 2006). O Perspectivă Istorică în Politica de Securitate Naţională. Concepte, Instituţii, Procese, coord. Luciana-Alexandra Ghica şi Marian Zulean, Iaşi: Ed. Polirom, 2007; Andrei Miroiu, Simona Soare, “Realismul”, “Balanţa puterii”, “Alianţele militare”, “Război şi securitate nucleară”, în Manual de Relaţii Internaţionale, coord. Andrei Miroiu şi Radu-Sebastian Ungureanu, Iaşi: Ed. Polirom, 2006.
 • Mihai Cazacu  –  este în prezent ofiţer superior de investigaţie în cadrul Poliţiei Române. Activează în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor de aproape 10 ani, în acest timp investigând un număr mare cazuri de trafic de fiinţe umane (TFU) în mai multe tari din Europa. Timp de doi ani a fost coordonator la Londra, detaşat de către NewScotland Yard, în prima echipă comună de anchetă privind TFU. Mihai deţine o diplomă în drept acordată de Academia de Poliţie – Bucureşti.
 •  Cristian Retegan Cuvântul cheie care îl caracterizează pe Cristian este curajul. Un exemplu concret îl reprezintă faptul că îşi asumă responsabilitatea riscurilor pe care le presupune implicarea în diferite activităţi de voluntariat ce contribuie la dezvoltarea societăţii şi a tinerilor din cadrul acesteia, prin organizarea şi participarea la proiecte de responsabilizare socială (campanii umanitare, campanii ecologice, competiţii sportive, concursuri de business, concursuri interactive etc.) toate acestea fiind organizate cu şi pentru studenţi şi elevi, atât la nivel naţional cât şi internaţional. În general, Cristian este ca o echipă de fotbal care este condusă cu 2-0 la pauză iar în cele din urmă revine şi câştigă.

 

Suport

Alina Cristina Buteică este absolventă a facultății de Relații Economice Internaționale (REI) din cadrul ASE București, timp în care a avut și o mobilitate de studii de un an la Universitatea din Nantes, Franța. A urmat apoi un triplu master în management – European Master in Management (École de Management de Lyon, LMU Munich School of Management, Aston Business School). Din 2010 este consultant în management și relații externe la Patronatul femeilor de Afaceri din Întreprinderile Private Mici și Mijlocii din Municipiul București. De-a lungul timpului, Alina s-a implicat în numeroase inițiative și organizații din țară și din străinătate – este alumna ASER (Asociația Studenților Economiști din România), alumna Jeunes Ambassadeurs din Lyon, iar în prezent implicată activ în LSRS și clubul Rotaract Triumph București. Între cele mai frumoase experiențe se numără și participarea la prima școala de vară UNAOC (United Nations Alliance of Civilizations) și Luxor International Forum „End Human Trafficking Now!” organizat de UN.GIFT.

Dragoș Preda deține o diplomă de Licence, una de Maîtrise şi una de Master 2, în cadrul Facultății de Științe Politice şi a celei de Istorie a Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne (2003-2006). A primit Premiul de Excelenta al Forumului Multicultural pentru Dezvoltare Durabila la Paris pentru rolul sau în promovarea educaţiei, a valorilor responsabilităţii sociale şi ale democraţiei. Este vice-preşedinte relaţii externe al LSRS, implicat în activitatea a numeroase organizaţii non-guvernamentale, cât şi sustinator, iniţiator şi membru al numeroase programe din domeniul educaţiei şi relaţiilor internaţionale: Clasic e fantastic, IRSCA Gifted Education, Clubul pentru Romania, Clubul Roman pentru Relatii Externe Diplomatie si Afaceri Europene (CRREDAE), Forumului Educatiei, Alianta Civilizatiilor – Romania, Clubul Studentilor Diplomati (ASER) etc.