Sanatate

Conform legislatiei in domeniu, sistemul asigurarilor sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de finantare a ocrotirii si promovarii populatiei care ofera un pachet de servicii de baza care cuprinde servicii medicale, servicii de ingrijire a sanatatii, medicamente, materiale sanitare si dispozitive medicale.

Obiectivele sistemului de asigurari sociale de sanatate sunt: a) protejarea asiguratilor fata de costurile serviciilor medicale in caz de boala sau accident; b) asigurarea protectiei asiguratilor in mod universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Aceste obiectivele se realizeaza pe baza urmatoarelor principii: a) alegerea libera de catre asigurati a casei de asigurari; b) solidaritate si subsidiaritate in constituirea si utilizarea fondurilor; c) alegerea libera de catre asigurati a furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, in conditiile prezentei legi si ale contractului-cadru; d) descentralizarea si autonomia in conducere si administrare; e) participarea obligatorie la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru formarea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate; f) participarea persoanelor asigurate, a statului si a angajatorilor la managementul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate; g) acordarea unui pachet de servicii medicale de baza, in mod echitabil si nediscriminatoriu, oricarui asigurat; h) transparenta activitatii sistemului de asigurari sociale de sanatate; i) libera concurenta intre furnizorii care incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate.

Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar. Pot functiona si alte forme de asigurare a sanatatii in diferite situatii speciale. Aceste asigurari nu sunt obligatorii si pot fi oferite voluntar de organismele de asigurare autorizate conform legii.

Agenda

 • Care sunt principalele probleme ale României la cele două nivele majore de performanță ale sistemului de sănătate: sănătatea populației și protecția financiară?
 • Care principalele deficiențe sistemice care cauzează  aceste probleme, în materie de finanțare, organizare, sistem regulator și sistem de plată al cadrelor sanitare?
 • Care sunt soluțiile pe termen scurt ce pot fi implementate cu expertiza actuală pentru a soluționa problemele cele mai importante și urgente?
 • Care sunt nevoile de expertiză pe care trebuie să le dezvoltăm în România pentru a ne asigura îndeplinirea priorităților pe termen lung?
 • Finantarea sistemului de sanatate din Romania
 • Managementul in sanatate (servicii medicale, personal medical, malpraxis)
 • Rolul medicinei de familie in sistemul de asigurari sociale de sanatate
 • Sistemul informatic unic integrat al asigurarilor de sanatate din Romania – SIUI– informatizarea sistemului de sanatate
 • Accesul la servicii medicale de calitate si informarea permanenta a asiguratului in sistemul social de asigurari de sanatate din Romania
 • Cardul european de asigurari de sanatate si formularele europene pentru acordarea tratamentului medical in statele membre ale Uniunii Europene
 • Migratia personalului medical
 • Cercetare, dezvoltare si educatia in sanatate

Moderatori

 • Georgiana Coşoveanu este Director Executiv la Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (CAS MTCT), cu o experienta nationala si internationala de peste 11 ani in asigurari sociale de sanatate si administratie publica, si anume finantarea si managementul serviciilor de sanatate, finantarea internationala, sisteme comparate de sanatate, contractarea si rambursarea serviciilor medicale, acorduri bilaterale de securitate sociala, acorduri internationale, acquis communitaire, relatii internationale si afaceri europene in domeniu. Presedinte a Comisiei anuale de contractare si negociere a serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale, a Comisiei de Afaceri Europene si Relatii Internationale la CAS MTCT, precum si membra in Consilii de administratie a unor spitale publice din Romania,  a contribuit la dezvoltarea sistemului de sanatate pentru acordarea serviciilor medicale de calitate asiguratilor. Pe lângă funcţia pe care o ocupă în sistemul public românesc, este research scholar la Berkeley California University, avand articole in diverse publicatii internationale. Absolventă de Relaţii Economice Internaţionale la ASE Bucureşti, cu master in Instituţii şi Managementul Programelor Europene, a studiat Relatii Economice Internationale la Moscova şi a absolvit un program de dublă diplomă în „Leadership for Health” la Georgetown University şi George Washington University in Washington DC.

Experti

 • Calin Alexandru este student in anul 5 la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” (UMFCD) din Bucuresti. Pana in prezent a activat in cadrul mai multor organizatii studentesti precum SSMB (Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti) – concentrandu-se pe problematica educatiei medicale, SOMS (Scientific Organisation of Medical Students) – coordonand si promovand activitatea stiintifica a organizatiei, SSCR (Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania) si altele. Interesul manifestat in domeniul cercetarii medicale l-a fructificat prin activitatea desfasurata in cadrul “Center for Excellence in Neuroscience” si a Laboratorului de Biofizica UMFCD din Bucuresti. Experienta clinica din strainatate (Elvetia) ii consolideaza referinte importante privitor la desfasurarea optima a actului medical si la dezvoltarea durabila a cadrului necesar acestuia.
 • Luisa Georgiana Baca este studenta la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si activeaza de mai bine de 8 ani in domeniul organizatiilor de voluntariat si de tineret. Onorata de a fi ocupat pana de curand pozitia de vicepresedinte al celei mai vechi societati studentesti de medicina din SSMB (www.ssmb.ro), este in prezent ofiter national al departamentului de Educatie Medicala din cadrul Federatiei Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania (www.fasmr.ro) si vicepresedinte al Scientific Organization of Medical Students (www.soms-cduniv.org). Din 2011 este trainer oficial al International Federation of Medical Students’ Association (www.ifmsa.org). Pe plan stiintific, se remarca activitatea in Laboratorul de Neurostiinte sub indrumarea prof Leon Zagrean si cele doua stagii de pregatire in domeniul cardiologiei moleculare la Molecular Cardiology Research Institute afiliat Tufts Medical School din Boston, sub indrumarea prof. dr. Jonas Galper. Luisa este bursiera a statului roman in 2012 pentru un internship de 3 luni la Harvard Medical School. Spera ca voluntariatul sa fie mai bine inteles si practicat de tot mai multi dintre colegii ei si ca proiectele de dezvoltare sa ajunga si catre tinerii din zonele defavorizate educational.

 • Florian Burcea a avut ocazia sa cunoasca sistemul medical din Romania din diferite pozitii. Intai a fost pacient, apoi student la medicina(absolvent UMF Carol Davila Bucuresti 2003), medic stagiar intr-un spital de stat, angajat in 2 cabinete private, angajator, manager si medic titular in propriul cabinet de stomatologie – toate acestea in Bucuresti. S-a implicat activ in AMSPPR (www.dental.ro) – o asociatie profesionala si a vazut care sunt problemele si luptele la nivel de asociatii profesionale, colegiul medicilor si ministerul sanatatii. A inchiriat cabinetul si a urmat un curs postuniversitar de Evaluare globala computerizata functionala si energetica la UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca (2009). Ca urmare, a deschis un alt cabinet- de Evaluare computerizata a sanatatii si medicina naturista in Targu Mures. A activat 7 ani in Rotaract – un ONG de tineret care tine de Rotary International (www.rotary.org) , conducand timp de 2 ani asociatia din care facea parte. A urmat la Bucuresti cursurile AGEAC (www.ageac.org) despre intelepciunea antica a gnosticilor si le-a finalizat in Brazilia, unde a devenit Conferentiar al acestei institutii. A tinut conferinte si cursuri pe diverse teme in Targu Mures, Sibiu si Sankt Petersburg, Rusia. A avut o emisiune in direct la TV Bistrita in care a vorbit despre medicina dintr-o perspectiva tripla: fizica, energetica si spirituala. Pregateste pentru luna octombrie a acestui an o conferinta despre cele 5 categorii de cauze de imbolnavire, asa cum le intelegea si preda marele medic si chirurg elvetian Paracelsus, conferinta pe care o va sustine in Sankt Petersburg. Este convins ca tinerii trebuie sa ramana pe pozitii si sa ofere un exemplu, un model real, o dovada ca se poate si altfel si afirma: “In prezent, doar exemplul poate schimba. Discursurile sau cartile nu mai au suficient efect.”

 • Mihai Copăceanu este psiholog. Licențiat in teologie și psihologie la Sibiu și-a continuat studiile la Bologna, Oxford și Londra. La Londra a aprofundat psihologia dependenței, absolvind un Master of Science in Clinical and Public Health Aspects of Addiction la Institutul de Psihiatrie &King’s College London. Pasionat de cercetare, a publicat 2 cărți Freud sau Religia. Totem. Iluzie. Critică, 2008 și Ortodoxie la Oxford, 2010, a scris articole în reviste de specialitate și a participat la peste 30 de conferințe naționale și internaționale. Crede în tineri și luptă pentru excelență, pentru educație și știintă, pentru cultură și onoare. Realizează săptămânal o emisiune de cultură numită Regândim Romania la Tv Sibiu. Este interesat de adicție, psihanaliză, psihologia religiei și autism.

 • Nicolae (“Nicu”) Done este absolvent al colegiului Harvard cu specializari pe biochimie si politici de sanatate. In ultimii doi ani a lucrat ca asistent cercetator in grupul profesorului William Hsiao la Harvard School of Public Health, unde a fost implicat in proiecte de cercetare pe temele finantarii, organizarii, si platilor pentru servicii medicale in tari precum Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Singapore, Estonia, si Romania. Interesele lui includ analiza comparativa a sistemelor nationale de sanatate, serviciile medicale integrate, precum si impactul sistemelor de plata asupra eficientei si calitatii serviciilor medicale. Incepand din August anul acesta Nicu isi va continua studiile la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, in cadrul unui doctorat in economie si politici de sanatate finantat de o bursa “Sir Arthur Newsholme.”
 • Bianca Florea a absolvit Facultatea de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, in anul 2011. In timpul facultatii, a facut parte din colectivele de cercetare ale Universitatii si ale Institutelor de Cercetare afiliate, participand totodata la congrese internationale in domeniul biotehnologiilor vegetale. In vara anului 2010, a castigat Bursa Amgen, lucrand timp de 3 luni in cadrul Cambridge Research Institute, din Cambridge (UK), in domeniul cercetarii cancerului. Dupa absolvire, a aplicat pentru un Program de Masterat, fiind acceptata de Universitatile Cambridge si Oxford (UK), tot in domeniul cercetarii cancerului. Considera ca o pregatire temeinica, accesul la noile descoperiri in domeniu, si colaborarea cu ceilalti tineri specialisti pot schimba din temelii Sistemul Sanitar din Romania.

 • Începând din 2010, Adrian Gheorghe este doctorand în Health Economics la University of Birmingham, UK, continuându-și studiile în domeniu după ce a absolvit (Distinction) MSc. Health Economics and Health Policy în același an. Cercetarea sa este focusată pe optimizarea modului de aplicare a metodelor de evaluare economică în cadrul studiilor clinice. Este farmacist ca formare, absolvent al UMF „Carol Davila” București în 2009, însă are și studii de Management (Universitatea Hyperion, București). A coordonat departamentul de sănătate publică al Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și a fost implicat în acțiuni de voluntariat în domeniul medical atât în țară, alături de International Pharmaceutical Students’ Association (IPSF), cât și în UK alături de St. John’s Ambulance. Este interesat de politici de sănătate publică și de modele de finanțare ale sistemelor de sănătate. Consideră că accesul la informația de calitate este principala premisă pentru un sistem de servicii de sănătate funcțional.

 • Ioana Goganau este studenta la medicina in Bucuresti in anul 5. In prezent este Director pentru Educatie Medicala la Federatia Internationala a Asociatiilor Studentilor la Medicina (IFMSA). IFMSA este o organizatie nonguvernamentala ce are membri din 96 tari si este recunoscuta oficial de Organizatia Natiunilor Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii ca vocea internationala a studentilor la medicina. A contribuit la numeroase activitati nationale si internationale in cadrul mai multor organizatii din domeniul medical si din educatia medicala. In 2010-2011 a beneficiat de o bursa pentru cercetare in Statele Unite la Harvard Medical School. Considera ca tinerii pot schimba foarte multe in societate si ca primul pas necesar este a lupta pentru imbunatatirea propriei educatii si posibilitatilor de dezvoltare profesionala.

 • Andrei Ilie a abosolvit Medicina Generala in 2008 la U.M.F. ,,Carol Davila “ Bucuresti, unde a participat la proiecte de cercetare in cadrul Laboratorului de Neurostiinte sub indrumarea Prof. Zagrean si a Dr. Moldovan (Universitatea Copenhaga) finalizate prin publicarea a 6 articole in reviste internationale si prin prezentarea a peste 50 de lucrari la diferite manifestari stiintifice. A obtinut o bursa Wellcome Trust pentru 4 ani la Universitatea Oxford unde in 2009 a absolvit un Master in Neurostiinte cu Distintion. In prezent este student in anul 2 la doctorat sub indrumarea Dr. Akerman, Departamentul de Farmacologie, Oxford. Studiaza activitatea electrica a creierului in diferite afectiuni neurologice ca epilepsia sau accidentul vascular cerebral. A participat la numeroase activitati de promovare a cercetarii in randul tinerilor atat la Bucuresti: Scientific Organization of Medical Students, Brain Awareness Week, Societatea Nationala de Neurostiinte cat si la Oxford ca vicepresedinte al Cortex Club. In 2006 a primit premiul ,,Cel mai tanar cercetator roman” iar in 2010 ,,Studentul anului in Europa – LSRS”. Considera ca perfectionarea profesionala si activitatea de cercetare pot reprezenta motorul dezvoltarii si modernizarii sistemului medical.
 • Dr. Aurelian-Corneliu Moraru a absolvit în 1993 „Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila” Bucureşti şi în 1996 a finalizat programul de master al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative în domeniul Politici Publice. — În August 2002 câştigă o bursă de un an la Universitatea Georgetown, Washington DC în domeniul dezvoltării politicilor sănătăţii globale, program ce a inclus un stagiu intensiv la Pan American Health Organization (PAHO) biroul regional Pan American al Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). — Din 2008 este medic primar specialitatea Medicină Generală şi din 2009 medic rezident specialitatea Dermatologie. — Dr. Moraru are peste zece experienţă în domeniul coordonării asistenţei medicale (profilactice şi curative) pentru persoane aflate în zone îndepărtate, campusuri militare sau defavorizate. — Pentru întreaga activitatea i-a fost decernat în 2004 premiul „Cel Mai Bun Funcţionar Public” în cadrul competiţiei LEADERS România (www.leaders.ro). — Este co-autor al unor articole şi studii despre promovarea tehnologiilor moderne (telemedicinei) în practica medicală curentă.

 • Claudia Spridon lucreaza in domeniul jurnalismului de cinci ani, specializandu-se pe Sanatate si Educatie. In iunie 2011 a obtinut trofeul Jurnalism de Sanatate – Online in cadrul Galei Medica, organizata de Colegiul Medicilor din Romania, eveniment la care in 2010 a primit o nominalizare. In prezent este Editor si manager de proiect la “Romani in strainatate”, o noua rubrica PaginaMedicala.ro, care promoveaza valorile medicale romanesti din afara tarii. Claudia a scris peste 900 de articole, analize si interviuri cu oamenii cheie ai sistemului sanitar romanesc. Are experienta ca trainer in domeniul Jurnalismului, cel mai recent program de formare sustinut fiind cel pentru voluntarii Asociatiei Studentilor la Constructii Bucuresti. Licentiata in Jurnalism la Universitatea de Vest Timisoara, si-a completat studiile la Facultatea de Comunicare a Universitatii de Stat din Istanbul, Turcia, in 2007. Anul trecut a absolvit programul de masterat “Managementul institutiilor mass-media”, al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.
 • Lucia Timis este medic stomatolog, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca., detinand specializari in implantologie orala si endodontie.Bogata experienta profesionala si-a facut-o profesand in paralel la cele doua cabinete personale, si participand la peste 30 de congrese si cursuri de formare profesionala atat in tara cat si in strainatate. In anul 2008 se intoarce in facultatea pe care o parasise cu putin timp in urma, dar nu in calitate de student, ci ca si cadru didactic la catedra de Odontologie,. Aici este responsabila de coordonarea stagiilor clinice ale rezidentilor si ale studentilor Facultatii de Stomatologie din anii III, IV, VI.In cadrul Universitatii de Medicina, munca de cercetare s-a concretizat prin participarea cu lucrari stiintifice la congrese nationale si internationale.Din anul 2010 este consultantul stiintific al companiei Medica M3, oferind consultanta de specialitate clientilor firmei, traininguri angajatilor companiei, si cursuri de educatie medicala medicilor stomatologi.Este un membru Rotaract activ, fiind implicata in numeroase proiecte de voluntariat.Este convinsa ca Romania va suferi multe schimbari in bine in viitor, si considera acest forum benefic.

 • Porubin Lazurca Valentin este farmacist. A absolvit programele Certificatul Profesional in Management si Diploma Profesionala in Management organizate de Open University Business School. Este student in ultimul an al programului EMBA oferit de Warwick Business School. In ultimii 7 ani, a ocupat diverse pozitii manageriale in cadrul SIEPCOFAR, companie care detine lantul de farmacii Dona. In prezent, centrul sau de interes ramane reformarea pietei farmaceutice din Romania cu accent pe finantarea sistemului de sanatate si cresterea calitatii serviciilor oferite populatiei.
 • Raluca Zoițanu este medic rezident în specialitatea medicină de familie și coordonator al Departamentului pentru tineret al Asociației Medicilor de Familie București (AMF-B). Absolventă a Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” București, a fost coordonatoare a dept IT al Societății Studențești de Chirurgie din România (SSCR), co-organizatoare de cursuri de dezvoltare a abilităților practice în domeniul chirurgiei pentru studenți și a seriei de conferințe “Aspecte sociale și legislative ale practicii medicale” (LegislatieMed). Ca voluntar, a participat la proiectele Societății Studenților în Medicină din București Teddy Bear Hospital și Împreună Pentru Sănătate Rurală și ale Scientific Organisation of Medical Students (SOMS). În prezent este reprezentanta României din partea Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) în Vasco da Gama Movement – organizația europeană a medicilor de familie rezidenți și specialiști în primii 5 ani după obținerea specialității. Printre domeniile de interes se numără eHealth, eLearning și clinical governance. Consideră că acordarea importanței cuvenite medicinei de familie ar fi extrem de benefică sistemului sanitar românesc și pacienților, în special pe termen lung.

Suport

Anda-Cristina Radu s-a născut la Timișoara în 1988. Absolventă a Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București, Anda a beneficiat de o bursă Erasmus la Wirtschaftsuniversität Wien în anul universitar 2009/2010. În prezent, Anda lucrează ca și intern pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică, din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Începând cu octombrie 2011, Anda își va continua studiile printr-un program de master în management internațional la Wirtschaftsuniversität Wien și École des Hautes Études Commerciales de Paris.