Tehnologie si Antreprenoriat

Tehnologia şi antreprenoriatul sunt dimensiuni vitale ale unei economii moderne. Avansul exponenţial al ştiinţei şi tehnologiei din ultimele două decenii a deschis orizonturi inimaginable în sfera posibilităţilor umane—şi, în mod natural, a transformat peisajul antreprenorial într-un univers al schimbărilor rapide şi disruptive. La intersecţia dintre tehnologie şi antreprenoriat se află majoritatea transformărilor majore ale civilizaţiei umane din ultimele decenii şi cheia dezvoltării unei economii mature şi moderne. România—o ţară cu un istoric de rezultate globale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei—şi membră nouă a Uniunii Europene, este un teren fertil şi încă puţin explorat în sfera antreprenoriatului high-tech. În următorii 20 de ani, România are o şansă reală de a deveni un centru de inovaţie disruptivă în Europa şi în lume; concluziile grupului de expertiză TECH din cadrul Forumului România Juna reprezintă un prim pas important în această direcţie.

Moderatori

 • George Butunoiu a fost printre primii romani care au stabilit o firma de recrutare executiva, in 1992. In 1996 se alatura ca si Managing Partner la Ward Howell Euroselect Romania, si din 2003 devine Managing Partner of Alexander Hughes Romania. In 2006 infiinteaza George Butunoiu ltd. Incepand cu 1990 a infiintat o serie de companii, dintre care una a devenit lider de piata in business software, si a lucrat exclusiv in recrutare executiva si consultanta HR. Autor a numeroase texte de business, si fondator si membru activ in diferite organizatii de business, George Butunoiu este unul dintre jucatorii importanti pe scena consultantei romanesti. George e licentiat in Fizica de la Universitatea Bucuresti, are un Master in Business Administration de la Academia de Stiinte Economice, si studiaza pentru un PhD in Management si Stiinte Sociale la universitatile Corsica si Rennes II.
 • Anton Hadăr este profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, unde conduce Centrul interuniversitar de comunicare şi de valorificare a proprietăţii intelectuale – POLITECH şi este manager la două proiecte europene. Anton Hadăr a publicat 15 cărţi, peste 190 articole ştiinţifice și are peste 200 de citări. Este autor a 14 invenții și realizator a șapte prototipuri aplicate ȋn practică. La saloanele de invenții mondiale a primit 25 de premii (14 medalii de aur, 5 medalii de argint). Este membru ȋn Comisia de evaluare instituţională a ARACIS, membru CNADTCU și editor şef adjunct al revistei ISI ”Materiale plastice”. A primit două titluri de Doctor Honoris Causa din partea unor universități de stat din Romȃnia. Anton Hadăr este autorul şi promotorul conceptului de “Acord social al educaţiei”. Prin acest concept se asigură consolidarea democraţiei şi participarea la circulaţia ideilor, în beneficiul dezvoltării pe termen lung a României.
 • Eugen Pavel este CEO al companiei Storex Technologies. Are o bogata experienta in domeniul cercetarii tehnologice, antreprenoriatului si al inventicii. Este detinatorul “The WIPO Award for the Best Inventor”, acordat de catre World Intellectual Property Organization iar anul acesta, firmei Storex Technologies i-a fost acordat de catre agentia Frost & Sullivan “2011 European Technology Innovation Award in Emerging Optical Data Storage Technologies”. Eugen Pavel considera ca România poate evolua cu succes in directia tehnologiilor hi-tech si a strapungerilor in domeniul cunoasterii.

 • Vlad Stan a participat in mediul de afaceri de-a lungul ultimilor 20 de ani, dintre care ultimii 10 ani s-a axat exclusiv pe mediul de afaceri online. In ultimii ani a inceput si sa investeasca, cu precadere in startupuri online. Vlad crede ca afacerile se pot construi urmandu-ti pasiunea, si ca aceste afaceri pot aduce, simultan, profituri mari si beneficii sociale atata vreme cat sunt restranse, dinamice, si inovative. Vlad este fondator al Vlad Stan and Partners, o companie globala care sprijina antreprenori online din toate colturile lumii, si co-fondator la Seed Money, Bucharest Hubb, Trigwee, Navidoo, si Vodanet. Toate eforturile lui Vlad sunt directionate catre noua generatie de antreprenori cu o gandire globala si responsabila social, din convingerea ca acestia au imaginatia, pasiunea, si abilitatile de a genera rezultate exceptionale pentru umanitate.

Experti

 • Ana-Maria Andronic este asociat senior calificat să practice avocatura în România, fiind admisă în Baroul Dolj în 1997 (Baroul Bucureşti în 2007) şi în Baroul statului New York (SUA) în 2011. De asemenea, Ana-Maria a obţinut o diplomă de Master în Dreptul Proprietăţii Intelectuale şi în Dreptul Internetului în 2006, în cadrul Universităţii de Stat din Louisiana, Baton Rouge, SUA. S-a specializat în tranzacţii IT, cu accent pe aspecte legate de Internet, drepturi de autor şi mărci înregistrate, precum şi pe dreptul societar şi fuziuni şi achiziţii. Mary, aşa cum îi spun prietenii, este co-fondatorul VentureConnect. Crede cu tărie că acţiunea şi nu şansele determină progresul, ea însăşi fiind orientată către rezultate şi animată de o dorinţă statornică de a pune lucrurile în mişcare. Îi place să lucreze cu “cei mereu în mişcare” şi de aceea colaborează cu firma de avocatură Biriş Goran unde oferă consultanţă cu regularitate investitorilor străini interesaţi de sectorul antreprenorial IT din România. Viziunea ei este ca VentureConnect să fie mijlocul principal de pătrundere a investiţiilor în sectorul românesc de IT şi online.

 • Otilia Anton este absolventa a Ecole Polytechnique, Palaiseau, in Electrical Engineering, si a Universitatii Joseph Fourier din Grenoble, Franta, specializarea Informatica si Matematica Aplicata. In prezent este in anul 2 de master la Ecole Polytechinque-Telecom ParisTech.  Stagiara la California Center for Innovative Transportation la Universitatea din Berkeley, SUA, cauta solutii pentru probleme de trafic.  Participa si organizeaza evenimente studentesti (BEST Polytechnique, Raid X-AREVA) si este interesata de sisteme distribuite, procesarea semnalelor si biotehnologii.
 • Andrei Bogdan-Antonescu este viitor student la Imperial College London pe Computer Science cu specializare pe Artificial Intelligence. Anul asta a terminat liceul si lucreaza peste vara la Adobe. Este pasionat de Informatica si este dornic sa cunoasca avantajele sistemului de invatamant englez. In liceu a participat la olimpiada de Informatica, a fost membru a lotului national 2009-2011 si a obtinut argint la Balcaniada in 2011 si Bronz la Central Europeana in 2009. In timpul liber este pasionat de mersul pe munte.

 • Adrian Arfire este asistent doctorand in robotica la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Elvetia. Dupa obtinerea diplomei de inginer in automatica si calculatoare in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, a urmat un master in microinginerie la EPFL inainte de a incepe studiile doctorale. In Lausanne, Adrian a avut sansa de a fi expus spiritului inovator si antrepenorial elvetian, incurajat inca de pe bancile scolii, si sa observe importanta data stiintei si tehnologiei in aceasta tara. Tot aici s-a alaturat echipei ROBOTS Podcast, cea mai populara resursa audio in domeniul roboticii, al carui scop este de a asigura informatie gratuita si de inalta calitate comunitatii expertilor in robotica si publicului larg. Adrian isi imagineaza un viitor in care tehnologii precum robotica si retelele inteligente fac parte din structura vietii noastre cotidiene, ajutandu-ne sa dobandim cunostine despre univers intr-un ritm fara precedent. El considera  ca Romania are potentialul de a deveni o societate orientata spre progres tehnologic pe termen lung.

 • Călin Biriș: Călin este Crocodilu’ de Marketing la Trilulilu, cel mai vizitat website de divertisment românesc. Absolvent de marketing și masterand în publicitate, pe parcursul studiilor a fost project și team leader în organizația AIESEC, în continuare fiind implicat și în alte acțiuni de voluntariat în mediul ONG. Acesta este o persoană activă, mereu prezent la evenimente de business și tehnologie, fiind pasionat de publicitate, marketing online, antreprenoriat și public speaking. Legături sociale: http://about.me/calin.biris 

 • Ciprian Borşan este Managing Director al iVox, cea mai mare platformă online din România dedicată cercetărilor de piaţă online.  Fiind un tânăr specialist în Marketing şi-a dovedit abilităţile atât în mediul corporatist cât şi în zona antreprenorială sau în cea a organizaţiilor non-profit. Până în prezent a activat în cadrul unor companii ca Royal Bank of Scotland sau Darian DRS, unde a dezvoltat şi condus departamentul de consultanţă în accesarea fondurilor europene. În 2010, a făcut parte din delegaţia României prezentă la Open Days în Bruxelles. Licenţiat în Marketing la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Ciprian a fost preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Secţiei de Marketing, membru în Consiliul de Administraţie al Consorţiului Organizaţiilor Studenţeşti din Cluj, membru al JCI Cluj şi Vice-Preşedinte al IAA Young Professionals Cluj.

 • Alexandru Cosmin Buteica este masterand al Rotterdam School of Management, Erasmus University cu specializare Global Business and Stakeholder Management. Cosmin este co-fondator si vicepresedinte FORCE (Fellowship for Opportunity, Responsibility and Chance for Education) si castigatorul unei burse de studii QS Top MBA&Master Community Scholarship pentru implicare activa in proiecte comunitare. A studiat pentru 6 luni in Santiago in cadrul programului de MBA al Pontificia Universidad Catolica de Chile, colaborand in cadrul retelei antreprenoriale EmprendeUC Chile, cercetand programul antreprenorial StartUp Chile initiat de guvernul chilian. Cosmin este fost presedinte al ASER – Asociatia Studentilor Economisti din Romania. In LSRS Cosmin a activat drept Coordonator General al LSRS Benelux iar in prezent este reprezentant LSRS Chile.
 • Alexandru Căbuz s-a născut la Bucureşti în 1980. A crescut în Bucureşti, Suceava şi Făgăraş, cu o scurtă încursiune în Japonia în anii 90. La vârsta de 15 ani emigrează în SUA cu părinţii, terminând liceul la Minneapolis. Studiază ingineria electronică, matematica şi fizica la Universitatea din Wisconsin la Madison. Este acceptat în programele doctorale ale mai multor universităţi americane de prestigiu, inclusiv UCLA şi U. Michigan Ann Arbor, dar decide să se întoarcă în Europa pentru a fi mai aproape de casă. Obţine diploma de master şi cea de doctorat la Universitatea din Montpellier, în sudul Franţei, în fizica materiei condensate. Odată cu revenirea în Europa, ia legătura şi se implică în societatea civilă a cercetătorilor români din diaspora, devenind membru al Asociaţiei Ad Astra. După câteva stagii post-doctorale în Franţa şi Marea Britanie revine în România, pe postul de consilier personal al Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. În această calitate, contribuie, în prezent, la elaborarea şi implementarea reformei sistemului naţional de cercetare-dezvoltare.

 • Diana Vlad-Câlcic este absolventa a programului masteral de cercetare al Institutului de Studii Politice din Paris cu o specializare in politici publice, dar si licenţiata in ştiinţe politice si in informatica, in Bucureşti. A colaborat cu Directoratul General Societatea Informatiei si Media al Comisiei Europene, dar si cu proiecte de cercetare pe teme legate de luarea deciziei in Parlamentul francez si european, precum si cu sectorul francez de consultanta politica.

 • Vlad Ciurca este un tanar manager si antreprenor cu peste 5 ani de experienţă în retail, telecomunicaţii, warehousing şi business development. El deţine o diplomă de licenţă în marketing de la Universitatea Babeş-Bolyai (Facultatea de Stiinte Economice), o diplomă de masterat în Managementul Resurselor Umane (Facultatea de Stiinte Economice), un certificat în Leadership, Comunicare şi Serviciul Clienţi de la Sales Consulting şi a participat la trei cursuri de formare organizate de către Jim Bagnola. Networker infocat , Vlad gestioneaza una dintre cele mai mari comunităţi online şi offline de manageri şi antreprenori în Transilvania, Romanian Managers CLUJ, cu aproape 900 de membri. Foarte pasionat de munca sa şi mereu încercând să obţină satisfacţie 110% pentru clienţii săi şi parteneri de afaceri, lui Vlad ii plac noi provocări şi oportunităţi care-l ajuta să se dezvolte atât profesional cât şi personal.

 • Marian Dobrila este un intreprinzator roman originar din Focsani, din tata militar si mama educatoare. Este casatorit de 8 ani si are un baietel de 7 ani care-i seamana intrutotul.  In perioada 2002-2007 a creat 8 afaceri pe care le-a si inchis la scurt timp dupa deschidere. Catering, constructii, training si bursa sunt numai cateva dintre tentativele sale nereusite pana la varsta de 28 de ani. Din 2007 pana acum a construit 2 companii in domeniul serviciilor financiare, din care una, TDP Partners, este una dintre cele mai importante in domeniul consultantei pentru accesarea fondurilor europene. In 2008 a initiat si a contribuit la dezvoltarea primului organism profesional in domeniul consultantei specializate in absorbtie fondurilor europene: ACRAFE.

 • Vasile Dreve s-a nascut la Cluj Napoca, este licentiat si absolvent al unui master  în domeniul ştiinţelor agricole. În prezent, lucrează la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale unde ocupă funcţia de Consilier pentru Afaceri Europene, fiind răspunzator de relaţia directă dintre România şi Uniunea Europeană în diferite sectoare, printre care şi dezvoltarea rurală. Din 2006 şi până în prezent, a reprezentat  România în cadrul diferitelor grupuri de lucru şi comitete de gestiune din domeniul agricol, care se desfaşoară la Bruxelles. Întrucât peste 87 % din teritoriul României are un caracter „rural” şi constituie căminul pentru peste 45 % din populaţia acestei ţări, interesele sale sunt axate în special  pe dezvoltarea sectorului întreprinderilor agricole şi neagricole din mediul rural.

 • Fan inrait al platformei Ubuntu, sustinator al comunitatii open source, cu un interes deosebit pentru robotica, informatica si inovatie tehnica in general, Daniel Enache este responsabil de Product & Business Development pentru Digital Data Tech, un dezvoltator local de software semantic. Daniel are de asemenea o bogata istorie de sustinere a antreprenoriatului si a inovatiei prin investitii in start-up-uri locale (este unul din investitorii in 2Parale, cea mai mare retea de marketing afiliat online si in Spada Digital, o agentie de social media marketing), fiind implicat in dezvoltarea companiilor fie din pozitia de mentor fie in operatiile de zi cu zi, prin prisma interesului pentru dezvoltarea produselor si serviciilor.
 • Florin Enache: primii ani de scoala in arhitectura, i-a facut la Iasi – G.M.Cantacuzino.Primii trei. A terminat insa facultatea de arhitectura la Bucuresti la ION MINCU –  Florin N.  ENACHE – arhitect si antreprenor. A crescut intr-o multinationala, de la misiunea de a amenaja reteaua de magazine pana la brand manager si  director tehnic . Misiunea de a implementa si dezvolta produse noi, sisteme si solutii profesionale in constructii a culminat cu primul curs de management – Leadership Management International. Parcursul catre antreprenoriat a fost firesc : ROA Grup fiind numele sub care a crescut un business de servicii – proiectare complexa, consultanta profesionala, project management. Experienta a adus in mod natural 2 directii complementare :  retail pe o nisa speciala : piatra naturala [concept, montaj, intretinere ] si dezvoltarea unui portal on-line profesional dedicat industriei constructiilor : www.yourstock.ro

 • Lucian Grămescu este Manager Operaţiuni în echipa Junior Achievement România şi responsabil de programe de educaţie antreprenorială  şi inovaţie. Coordonează în prezent programul START! Business şi implementarea evenimentelor Innovation Câmp în ţară, fiind în acelaşi timp responsabil Global Entrepreneurship Week România din partea organizaţiei. Pasionat de educaţia antreprenorială şi procesul transformării tinerilor cu idei în tineri cu motivaţia şi gândirea de business necesare unui startup, administrează blogul JA România www.antreprenor-incepator.ro pentru promovarea culturii antreprenoriale în rândul tinerilor. Lucian Gramescu este absolvent de masterat al University of Manchester în Internaţional Political Economy şi Hansard Society Scholars  Programme prin burse de studiu Open Society Institute/Chevening.

 • Dragos Ilinca este cofondator si Chief Marketing Officer al uberVU, un startup de Social CRM si Analytics din Londra, UK, castigator al Seedcamp 2008, avand clienti in 35 de tari. La uberVU se ocupa de test-driven marketing, customer development si strategia de product marketing. Dragos a construit si marketat produse si proprietati Web de peste 9 ani. Experienta sa include crearea pozitionarii si a strategiilor de Web marketing si go-to-market atat pentru branduri mari locale si internationale, cat si pentru cele doua afaceri personale, Metromind si uberVU. Pe langa rolul sau in cadrul uberVU Dragos este mentor si advisor in acceleratoare si incubatoare de tehnologie internationale, printre care Seedcamp, Difference Engine, Springboard, Ignite100, Launch48 unde ajuta startup-uri in tehnologie sa-si defineasca clientii si strategia de a ajunge la ei in mod profitabil.  Dragos este BSc., Universitatea Politehnica Bucuresti cu specializare in Arhitectura Sistemelor de Calcul.

 • Mihai Mafteianu este un antreprenor serial si consultant de startupuri. Dupa sase ani de format echipe si construit companii a fondat Cronian Labs. La Cronian Labs, o firma de consultanta pentru startup-uri stabilita in Bucuresti, el lucreaza cu startup-uri din toata Europa, in special pe partea de product management si product development, ajutand astfel start-urile sa se concentreze pe aspectele de business. Mihai de asemenea activeaza ca advisor si mentor pentru Springboard si ignite100, doua acceleratoare de start-uri din UK si Seedmoney, un fond de investitii IT romanesc. De asemenea se implica, ca investor si advisor, intr-o serie de proiecte web si mobile.
 • Adrian Paraschivescu este Managing Partner în cadrul Romania Expat Association. De asemenea, este absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, şi al unui Master în Geopolitică şi REI în cadrul aceleiaşi facultăţi. Adrian are o experienţă de 9 ani în investiţii pe bursa de valori, la 17 ani plasându-şi prima investiţie. În 2006, la 20 de ani, era unul dintre cei mai tineri brokeri de pe piaţa de capital din România, intrând într-un grup restrâns de 1000 de persoane autorizate să intermedieze tranzacţii pe bursă. În 2009 decide să se dedice mai mult antreprenoriatului, şi îşi înfiinţează propria firmă. De asemenea are o experienţă de doi ani în mediul ONG, activând în primii ani de facultate în cadrul AIESEC. Adrian a rămas ataşat de mediul ONG, participând la peste 20 de şcoli de vară şi serii de conferinţe organizate de acestea. Ca şi pasiuni, îi place foarte mult să cunoască persoane noi, să afle idei noi, şi să citească, axându-se pe domenii precum Psihologia, Filozofia, şi Dezvoltarea Personală.

 • Andrei Roth este un tanar roman intors in tara dupa 7 ani de educatie si experienta profesionala in Statele Unite. Dupa ce a terminat facultatea cu o diploma in administrarea afacerilor la Haas School of Business de la University of California, Berkeley, Andrei a acumulat o experienta vasta in turism, telecomunicatii si finante, atat in Statele Unite cat si in Romania, unde s-a intors de 3 ani. Incepand cu un startup de turism, ajungand sa lucreze la Microsoft in campusului companiei din Silicon Valley, si continuand cu roluri de director dezvoltare si director financiar in industria de telecomunicatii din Romania, Andrei s-a expus la toate fatelele antreprenoriatului si intraprenoriatului. Iar incepand cu acest an, Andrei a inceput sa foloseasca aceasta experienta pe cont propriu, pornind propria companie de consultanta.

Suport

 • Elena Kuji și LSRS își sărbătoresc “ziua de naștere” pe aceeași dată, 8 ianuarie. Ea este absolventă a Colegiului Național “Liviu Rebreanu” (2010), Bistrița, olimpică națională la limba romȃnă, istorie, italiană. Tocmai a încheiat primul an de studii la Universitea din Modena, Italia, iar din septembrie are o bursa la Université Sorbonne, Paris, unde va continua să muncească pentru o carieră în diplomație. Elena (Prim Consilier Relatii Externe LSRS Italia) a fost realizatoarea unei emisiuni la un post de televiziune bistrițean – “Generația așteptată” – în care invita și discuta cu tineri inteligenți, cu sufletul curat și mintea frumoasă, care au curajul și puterea necesare pentru a reorienta Romȃnia spre podiumurile înalte ale lumii, iar acest gȃnd, acest ideal se suprapune peste cel al LSRS.